Архиву Србије oрден Светог Саве

Архиву Србије oрден Светог Саве
Архиву Србије oрден Светог Саве
Архиву Србије oрден Светог Саве
Архиву Србије oрден Светог Саве

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј доделио је данас, 20. фебруара 2014. године, у Патријаршији српској у Београду Архиву Србије највише одликовање Српске Православне Цркве - орден Светог Саве првог реда

Највише одликовање Српске Православне Цркве у име Архива Србије примио је др Мирослав Перишић, директор. Одлуку о додели Ордена Светог Саве првог реда за стручно ангажовање Архива Србије на заштити, сређивању и обради архивске грађе Српске Православне Цркве у земљи и иностранству, донео је Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве на предлог Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја.

Приликом доделе ордена, Патријарх српски г. Иринеј се захвалио на стручној помоћи Архива Србије на заштити архивске грађе црквеног порекла и изразио наду да ће се успешно решити питање трајног смештаја архивске грађе Српске Православне Цркве заједничким напорима Цркве, државе и Архива Србије.

Примајући орден, директор Архива Србије др Мирослав Перишић је истакао да је то историјски тренутак за Архив Србије и да највише одликовање Српске Православне Цркве жели да подели „са свим архивима у Србији, свим архивистима у Србији, као и са свим колегама који у мање видљивој сфери јавног живота, раде веома одговоран и значајан, не само интелектуално сложен, већ и физички напоран архивистички посао“. Директор Архива Србије је нагласио да је орден истовремено и признање и обавеза, као и да Архив Србије већ дуги низ година ради на сређивању архивске грађе српских православних црквених општина у Трсту, Бечу, Сент Андреји и Дубровнику и пружа стручну помоћ у сређивању архивске грађе Српске Православне Цркве у Београду. 

Ово је други орден који је у последњих пет дана додељен Архиву Србије. Подсећамо да је поводом националног празника Сретење – Дан државности, Указом Председника Републике Србије за нарочите заслуге у очувању културног и историјског наслеђа Србије, поводом 115 година постојања и успешног рада, Архив Србије одликован Сретењским орденом другог степена.