Асирски амерички епископи пишу државном секретару Керију поводом напада на Асирце

Свети Синод Свете апостолске Асирске Цркве од Истока упутио је писмо господину Џону Керију, америчком државном секретару, поводом напада ИСИС-а на асирска села и киднаповања 150 Асираца. У писму се, између осталог, каже: „...35 села на одстојању од 30 километара дуж реке Кабура евакуисано је услед могућег налета ИСИЛ-а и његове војске зла и разарања. Чујемо извештаје из прве руке од наших тамошњих епархијских епископа и других Асираца који су помогли при смештају расељених лица, да је у понедељак преко 500 породица евакуисано из села око Кабура у року од неколико сати и доведено на безбедно место у градовима Хасаки и Камишли. Око 200 лица из једног другог великог села још увек се извлаче на безбедно место, док је пет других села већ покорено. У питању су села Тел Балоа и Тел Шамира, где је 50 породица стављено у кућни притвор, а сеоска црква спаљена...

... Укупан број киднапованих или задржаних као таоци у селима износи око 200 лица – деца, жене, старији и мушкарци. Према другим извештајима, долази до убистава, силовања или узимање жена за конкубине...

Тешка ситуација асирских хришћана у области Кабура позива на хитну акцију Уједињених нација и других коалиционих снага присутних у тој области како би се овим лицима указала неопходна помоћ и они били ефикасно брањени.

Оно што се збива пред нашим очима, господине Кери, јесте геноцид, у правом смислу речи, према асирским хришћанима, и стварно би се могло окарактерисати као „други холокауст“.

„...Сједињене Америчке Државе и велики народи слободног, савременог и демократског света не могу тек стајати са стране и ово посматрати“, истиче се на крају писма.

У име Асираца писмо су потписала три епископа.

Извор: ОСР