Атинска архиепископија улази у свет дигиталних технологија

Архиепископија атинска Грчке Православне Цркве недавно је одржала интензивни семинар који је упознао њено свештенство са светом дигиталне технологије.

Триста свештеника је попунило места у Културном центру Архиепископије да би имали нови семинар који је водио епархијски секретар архимандрит Симеон Волиоти. После уводне молитве о. Симеон је почео да објашњава како нове апликације Архиепископије могу да живот учине једноставнијим и за свештенство и за мирјане.

Ускоро ће изводи о склопљеном црквеном браку, крштенице, службена саопштења и други документи бити доступни преко тих апликација, које ће ускоро бити доступне на сајту Архиепископије. Архиепископија је одлучила да таква погодност буде од  користи за оне који живе ужурбаним атински животом.

„Ово је иновативан пројекат ако се зна да ми радимо са преко 2.5 милиона становника који се даве у времену, финансијама, и практичним стварима... Тако смо ми дизајнирали електронски информациони систем за наше становнике, а и за наш посао. Нема потребе да губите време на ствари које могу да се ураде од куће, канцеларије или чак са мобилног телефона. Наш приоритет је да обезбедимо више времена за међусобну комуникацију, јер ово је потреба савременог човека, као реч утехе, духовне подршке,“ објаснио је о. Симеон.

„Шалтер за информације“ такође је развијен за овај сајт, где верници могу научити који су документи потребни за црквени брак и крштење, на пример, и за друга таква практична питања.

Могућности пастирског рада путем дигиталне технологије истакнуте су на семинару.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)