Атлас старе Србије

АтласУ Београду је, у суботу, представљена књига аутора Мирчете Вемића и Младена Стругара "Атлас старе Србије", у чијем саставу је 40 географских карата, које су између 16. и 20. века израдили најбољи европски картографи.

"Ове карте пружају поуздано сведочанство да је подручје Старе Србије, у коју је био укључен и Космет, увек сматрано интегралним делом Србије", истакла је доктор Гордана Томовић на презентацији књиге, издања "Светигоре", Издавачко информативне установе Митрополиије црногорско - приморске.

Његово високопреовештенство митрополит црногорско - приморски Амфилохије рекао је да ова књига неподељено сведочи о Косову и Метохији као природном и неодвојивом делу српске земље.

"Митрополија црногорско - приморска жели да, подсећањем на историјску истину о прошлости и наслеђу, на свој начин допринесе праведном решењу статуса Косова и Метохије, које се по ко зна који пут у историји мимо божанских и људских закона покушава отргнути од народа српског и његове међународно признате државе Србије", рекао је митрополит Амфилохије.

Осим географских карата, које су уз пропратна објашњења представљене на 170 страна, књига садржи превод географског лексикона Јакоба Хофмана из 1698. године, који ће читаоцима олакшати тумачење датих карата.

Књига се бави и српско-албанским односима којима су посвећена два поглавља "Помињање арбанашког имена" и "Косовски и метохијски именослови и етнографски прилози".

Аутор Младен Стругар навео је да су карте европских картографа из времена турске владавине нарочито вредне, јер показују Србију у њеној територијалној целовитости у оквиру које је Косово и Метохија.