“Атос и словенски свет” у Београду

У Београду је од 16. до 18. маја одржана је међународна академска конференција „Атос и словенски свет“ посвећена 1000-годишњици руског присуства на Светој Гори.

Стручњаци из Русије, Србије, Бугарске, Украјине, Грчке, Италије, Норвешке и Литваније узели су учешће на скупу. Конференцију је организовао Међународни фонд за обнову и очување културног и духовног наслеђа манастира Светог Панталејмона. Реферате су обрадили многоструке светогорско-словенске односе од најдревнијих времена до 20. века, као и кључне богословске теме везане за исихазам и утицај Добротољубља у народу. Реферати су обрадили и књижевне споне, рукописно наслеђе, богослужбено и агиографско предање.

У оквиру конференције представљена је књига архимандрита Антонија Капустина „Белешке поклоника Свете Горе“ (Москва, Индриг, 2013) и каталога „Словеноруски рукописи који се чувају у библиотеци и у архиви руског манастир Светог Пантелејмона на Атону“ (Света Гора, 2013) са описом 1425 јединица сачуваних рукописа. Каталог је сачинио библиотекар овог манастира Ермолај (Чежија), док су редактори (Ж.Л. Лепшина и А.А. Турилов). Ово  је прво издање од три каталога рукописа, штампаних књига и архивских материјала манастира Светог Пантелејмона који ће бити издавани у серији „Руски Атон од XIX до XX века“. Следећи том садржаће опис рукописа на грчком, западноевропским и источноевропским језицима.

Конференција у Београду  је прва од четири планираних конференција на којима ће се обрађивати теме словенско-атонских веза и светогорског рукописног наслеђа.

Извор: Pravoslavie.ru