Аустријски бискупи забринути због одлуке Уставног суда о истополним браковима

У врло је критичком тону бечки надбискуп и председник Аустријске бискупске конференције кардинал Кристоф Шенборн реаговао на одлуку Уставнога суда да допусти истополне бракове, поништавајући претходну норму која је спречавала могућност брака за парове истога спола. -Забрињавајуће је да су и судије Уставнога суда изгубили из вида посебну природу брака као заједнице једног мушкарца и једне жене, која се не може упоредити с нечим другим, казао је кардинал за агенцију Катпрес. -Једино је у браку, као ни у једном другом облику заједничкога живота, могуће рађати и одгајати децу и тако зајамчити след нараштајâ.

Ако Уставни суд негира јединственост, тај посебни и законити статус брака који се темељи на различитости рода, негира стварност, упозорио је кардинал и додао да та одлука не пружа друштву никакву услугу, штавише, штети свима, и онима које жели да заштити, као и онима који морају бити заштићени.

На темељу судске одлуке објављене 5. децембра 2017. године, судије Уставнога суда виде кршење Устава у разликовању брака од регистроване заједнице, јер он забрањује дискриминацију истополних парова. Стари закон стога - како је одлучио Уставни суд - неће више важити од 31. децембра 2018. године. Тако ће се истополни парови у Аустрији убудуће моћи венчати, док ће „регистрована заједница“ бити могућа и за хетеросексуалне парове.

Већ су се пре те судске одлуке аустријски бискупи снажно заузели како би се уклониле све врсте дискриминације према хомосексуалцима, али тврдећи да разликовање брака од других врста заједнице није дискриминација.

Извор: Радио Ватикан