Бадње вече прослављено широм Србије

У Саборној цркви у Сремским Карловцима вечерње богослужење служио је епископ сремски Василије, уз саслужење карловачког свештенства, а потом је освештао бадњак запаљен код чесме "Четири лава" на главном тргу. Бадњак је вечерас положен и у оба лозничка храма, као и у свим парохијским и манастирским црквама у Јадру, у присуству многобројних верника. Упркос киши, паљењу бадњака у Лозници, у храму Покрова пресвете Богородице и у новој цркви Вазнесења господњег, присуствовало је на стотине верника, а слично је било и у оближњим манастирима Троноша и Чокешина и у храмовима у Бањи Ковиљачи, Драгинцу и у другим местима у Јадру.

Бадње вече је и у Ужицу испред Саборне цркве Светог Ђорђа. Ложењу бадњака присуствовало је више стотина грађана, а свечаност коју је, поред свештенства ужичке цркве, увеличало и руководства града, прерасло је у општенародно весеље, уз звуке трубача и кувану ракију. Ложењу бадњака испред Храма Светог Преображења на Златибору, поред мештана, присуствовао је и велики број туриста.

У црквама у Пироту вечерас је одржана литургија, а потом су у портама паљени бадњаци и ломљене чеснице у којима су били златници тежине по два грама.

Бадњаци су полагани и у планинском селу Бабине код Пријепоља у присуству више стотина мештана овог и околних села.

Извор: Агенције