Багдад: У хришћанској четврти убијено око 38 људи

Није сигурно да је атентат извршен из антихришћанских побуда

Багдад 26.13. 2013. – Према новинским извештајима, у два одвојена напада у хришћанској четврти на југу Багдада лицем на Божић по новом календару убијено је бар 38 људи и рањено њих 70. Ирачко Министарство унутрашњих послова је јавило да је услед експлозије ауто-бомбе у близини једне католичке цркве убијено 27 лица, а њих 56 рањено. Пре тога је одјекнула експлозија на једном тргу од које је убијено 11 лица, а 14 рањено.

Према извештајима, бомба је експлодирала код те цркве из паркираног аутомобила у тренутку када су верници напуштали божићну мису. Један католички великодостојник је изјавио да атентат нема безусловно антихришћанску позадину. „Не кажем да је чин био усмерен против хришћана или против Божића. До њега је дошло на Божић, али не управо због Божића.“ Иначе, богослужења су била добро посећена. Владала је радост.

Претходних година цркве су биле повремено циљ напада. Најтежи атентат до данас десио се 31. октобра 2010. када је у католичкој катедрали у Багдаду страдало више од 50 људи, од којих већина хришћани. После америчког ангажовања 2003 године, од некада 1,2 милиона хришћана у Ираку, земљу је напустило њих 600.000 људи.

Извор: Катпрес