Бања Лука: У сусрет Руском Цару

У уторак, 21. фебруара 2017. године, у Великом изложбеном салону Банског Двора у Бања Луци, са почетком у 18 часова биће одржано културно вече посвећено сећању на царску породицу Романов под називом „У сусрет Руском Цару“.

У оквиру културне вечери биће отворена изложба коју су организатори назвали „Романови“. Изложба је припремљена уз помоћ Сретењског манастира из Москве. Пројекат изложбе је настао са жељом и циљем да се српској публици приближи лик и дело последње владајуће династије Романов. Поред тога, да се пробуди сећање на породицу Романов, ближе упозна са животом и жртвеним служењем породице последњег Руског императора.

Буђење сећања на царске мученике носи посебан значај у долазећој 2017. години, када се навршава 100 година од почетка велике руске трагедије, а 2018.године 100-годишњица мученичке кончине последњег Руског императора и његове породице, који су у Руској и Српској Цркви прибројани лику светитеља. Изложба је одржана на више места у Београду и његовој околини, а такође у Требињу, Чачку, Ужицама, Зрењанину, Пријепољу, Прибоју, Беранама.

У оквиру догађаја очекује се беседа Владике городецког Августина на тему руске царске породице Романов. Музички програм ће извести хор руског културног центра „Руски мир“ и хор свештеника епархије Бањалучке, након чега је планирана и пројекција документарног филма.

На отварању ће присуствовати представници дипломатског кора, делегација културних и друштвених званичника из Русије и преставници Цркве. Међу гостима и учесницима културне вечери из Русије очекује се: Епископ городецки и ветлужски Августин, Колобов Олег Алексеевич, доктор историјских наука, професор катедре свјетске дипломатије и међународног права. Нижегородски државни Универзитет Н.И.Лобачевског, Aнишченко Анатолиј Георгијевич, замјеник директора привредне коморе Н.Н. Колобова Светлана Анатолијевна, доктор политичких наука, Самоделкин Александр Геннадијевич, Ректор Пољопривредног Универзитета из Нижњег Новогорода, доктор биолошких наука, професор; Панин Александр Николајевич, предсједник фонда "Возрождение культурного наследия", Смородов Јуриј Владимирович, директор АНО "Международное инновационное агенство,, Директор центра за пословну сарадњу са Р.С.

Уторак, 21. фебруар, 2017. године са почетком у 18 часова. Велики изложбени салон у Банском Двору, Бања Лука. Изложба ће бити отворена до краја марта. Добро дошли!

Извор: pravoslavie.ru