Бањалучко СПД Јединство у Сиднејској опери

Протеклих дана Мешовити хор Српског певачког друштва „Jединство" из Бања Луке вредно ради на реализацији свог првог гостовања у Аустралији где хор своју дуго најављивану турнеју износи на један достојанствен и професионалан начин.

У среду, 5.октобра 2016. године, хор је започео своју прекоокенаску турнеју кренувши са међунородног аеродрома Маховљани из Бања Луке преко Београда и Абу Дабија до далеког Сиднеја, првог града ове велике турнеје. Чланови ансамбла, њих 16 са својим диригентом професором Немањом Савићем и свештеником, протојерејeм Драганом Максимовићем, старешином Саборног храма Христа Спаситеља из Бања Луке, стигли су у Сиднеј, 7.октобра 2016. године, у раним јутарњим сатима.

Субота, 8. октобра, била је обележена учествовањем хора на вечерњој служби и на парастосу у Саборном храму Светога кнеза Лзара - Лазарици, а већ у недељу, 9. октобра, хор је посетио храм Светога архиђакона Стефана у Рутихилу где је одговарао на светој Литургији. По завршетку свете Литургије хор је прешао у црквену салу где се после заједничке трпезе љубави у част сабора ,,Kрajина у Срцу" са својим пригодним репертоаром представио публици.

Понедељак, 10.октобар, остаће дуго запамћен по концерту којим се са територије бивше Југославије мало ко може похвалити, а то је целовечерњи концерт хора „Jeдинство" у дворани Сиднејске опере са којим се овај хор представио на најлепши могући начин. 16 певача је под руководством диригента Немање Савића извело је део свог богатог репертоара на најлепши могући начин који ће посетиоцима овог концерта остати заувек у памћењу

Вредан и предан рад певача и диригента је учинио да се пробуде емоције у публици и да се на тренутак у далекој Аустралији чује хорска музика и мелодије које сви познају као што су „Taмo далеко" и „Химна Светом Сави".

Хор је испраћен огромним аплаузом и на захтев публике изведено је још неколико песама прожетих најлепшим осећајима и емоцијама какве само хорска музика може да пробуди. Чланови ансамбла су извели дела домаћих аутора од средњег века до савременика, композиције световног, духовног и фолклорног карактера, а као солисти су се представили: Каролина Михајловић - сопран, Биљана Керкез - мецосопран, Петра Голубовић - сопран, Живан Живановић - тенор, Јелена Башић - удараљке и Маја Грумић - клавир.

На крају концерта присутнима се обратио и протојереј Драган Максимовић, старешна Саборног храма Христа Спаситеља из Бања Луке, изразивши своје одушевљење топлим примером домаћина који су учинили да се хор осећа пријатно у тако далекој држави.

Турнеја се наставља а већ следећи концерти одржани су у Аделаиду и Мелбурну, где је хор „Jeдинство" поново имао прилику да покаже своје велико умеће извођења хорске музике.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска