Бањалука: Представљена монографија „Српско хришћанско наслеђе Америке“

У Бањалуци је представљена монографија 200 година Српске Православне Цркве у Америци - Српско хришћанско наслеђе Америке, која доноси историјско, духовно и уметничко присуство православне дијаспоре у Америци.

Монографију је поводом 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве приредио Његово Преосвештенство Епископ западноамерички Максим, који је истакао да она визуелно приказује сву лепоту и драж значења бити Србин у свету.

-Књига на 1.008 страна садржи галаксију наших храмова, приказаних кроз фотографије и историјске текстове. Монографија садржи све оно што смо ми документовали на репрезентативан начин, разумљив Американцима, на енглеском језику, рекао је епископ Максим новинарима прије почетка промоције.

Према његовим речима, овом монографијом снажно је показано како су српски исељеници у Америци и Канади сачували хришћанску веру и светосавску свест захваљујући Цркви. Он је подсетио да је пре ове објављена и монографија Српско хришћанско наслеђе Косова и Метохије, те да је она наишла на добар пријем Американаца, који су били одушевљени лепотом цркава и храмова на том подручју.

-Верујем да је ће слично бити и са овом монографијом коју ћемо промовисати широм Америке, рекао је епископ Максим.

Монографија Српско хришћанско наслеђе Америке у тврдом повезу на 1.008 страна доноси 1.025 фотографија најзначајнијих историјских личности, цркава, манастира, фресака, икона и других уметничких предмета. Садржи текстове истакнутих историчара, теолога и уметника, уз обиље историјских чињеница и богати илустративни материјал. Монографија документује историјски и духовни идентитет српског народа у Америци и служи као знамење садашњим и будућим генерацијама Срба да осигурају трајање свог насљеђа.

Промоцији у Културном центру Бански двор присуствовао је и председник Народне скупштине Републике Српске г. Недељко Чубриловић.

Извор: РТРС