Барани у част Светог Саве

Барани у част Светог Саве
Барани у част Светог Саве
Барани у част Светог Саве
Барани у част Светог Саве

Светосавска академија која је под покровитељством Православне црквене општине Бар организована у великој сали Културног центра на Тополици започела је тропаром Светом Сави који је извео хор при Саборном храму Светог Јована Владимира, под вођством професорице и диригента Маје Басарб.

Пошто је поздравно слово изговорио протојереј-ставрофор Слободан Зековић, о Светом Сави и значају који светитељ има у Црној Гори говорио је уважени професор и историчар са Цетиња г. Предраг Вукић.

На бину је поново изашао хор и из свог богатог репертоара отпјевао две песме: „Молбе Светом Сави“ и „Српска слава“. Млади барски ствараоци, виолинијски трио, Сара Ковачевић, Ана Николоска и Вук Мастиловић, у класи проф. Ватрослава Симића, одсвирали су „Адађо“ од Волфганга Амадеуса Моцарта, први став.

Певачка група „Дарови Светог Јована Владимира“ отпевала је две песме, по једну из Србије и Црне Горе: „Да сам извор вода ладна“ и „Ком планина“. На бину је после њих изашао млади састав КУД „Свети Јован Владимир“ који се представио игром из Црне Горе.

Дечији хор, кији води професор Александар Саша Басараб, отпевао је две композиције: „На Светога Саву“ и „Дело Светог Саве“.  Дужност свих Срба, где били да били, дужност је света, и мила, и радосна, да покажу љубав своју према своме духовноме оцу, светитељу Сави. У ту част, деца православне веронауке извела су игроказ по песми о Светоме Сави.

На крају Светосавске академије сви учесници заједно су отпевали химну Светом Сави.

Извор: Митрополија црногорско-приморска