Беч: 6.000 посетилаца на изложби Торинске плаштанице

Велики успех је постигао Малтешки ред тиме што је приредио специјалну изложбу Торинске плаштанице. Упркос великој летњој врућини, последњих пет и по недеља плаштаницу је разгледало 5.828 посетилаца, изјавио је делегат овога реда.

До краја ове недеље посетиоци се могу поклонити једној од најзначајнијих хришћанских реликвија. А изложена је на позив кардинала Кристофа Шенборна у бечкој Надбискупији у оквиру „Дуге ноћи цркава“.

У питању је оригинална копија Туринске плаштанице која је дуга 4,40 сантиметара а широка 1,13 сантиметара, и на њој се виде отисци крви и опекотине човека високог 1,78 сантиметара крвне групе АБ на предњој и задњој страни, а који је био распет и притом носио трнов венац. Изложба документује истраживање и историју плаштанице, природно-научна сазнања по питању рана и аутентичности, а све ово пропраћено библијским цитатима. Могу се опазити отисци од трња и ексера који су употребљавани за распеће  у Христово време.

Пре Беча, у Аустрији изложба је обишла Корушку и Салцбург; 2014. привукла је 3.500 посетиоца у Корушкој, а две године касније 3.700 заинтересованих у Салцбургу.

Извор: Катпрес (превод - Информативна служба СПЦ)