Беч: Међународни симпосион посвећен Свештеном Сабору 1917-1918

У Бечу је од 2. до 5. марта 2017. одржан међународни научни скуп 1917-2017: столеће Помесног Сабора Руске Православне Цркве, у организацији католичког Теолошког факултета Бечког универзитета уз подршку Фондације Про Ориенте.

Форуму су присуствовали стручњаци из историје Руске Православне Цркве у Русији, САД и у европским земљама. Научно-редакцијски савет Ставропигијалног мушког Новоспаског манастира за објављивање докумената Свештеног Сабора 1917-1918. представљали су одговорни уредник Г.М. Запалски (том Одсек за манастире и монашки живот), А.Г. Кравјецки  (том Одсек за богослужења, проповеди и цркве), проф. С.Л. Фирсов (том Одсек једноверници и старообредници. Одсек за унутрашњу и спољашњу мисију), као и секретар Научне редакције и научни директор пројекта А.И. Мраморнов.

Научници су поднели реферате на теме томова у припреми и учествовали у дискусијама одржаним на енглеском, немачком и руском језику. Разматрана су питања изучавања саборног наслеђа. Излагања са симпосиона биће објављена у часопису Ostkirliche Studien посвећеном историји Православне Цркве.

Извор: Патриархиа.ру (превод Информативна служба СПЦ)