Беч: Освећени крстови за нову румунску цркву

Нова румунска црква у северном делу Беча још није довршена, али су звона већ освећена. Ради њиховог освећења у Беч је специјално допутовао румунски епископ северноевропски Макарије.

Он је у недељу поподне одслужио вечерњу на градилишту, а у наставку је осветио четири звона.

Са градњом цркве се отпочело 2018. и сматрало се да ће бити завршена до новембра 2019, али су се радови одвијали споро, па се није могло држати предвиђеног рока, али се сматра да ће бити довршена до марта 2020. године.

Румунске парохије у Аустрији припадају Средњоевропској епархији коју предводи митрополит Серафим Ромул Јоанта са седиштем у Нинбергу. који у Аустрији има викарног епископа Николаја Дуру.

Иначе, митрополит Серафим је у септембру 2017. осветио темеље нове цркве и градњу цркве је окарактерисао као  „историјски догађај, и за друге хришћане у Бечу“. Румунска Православна Црква у Бечу има две цркве, па кад ова црква буде изграђена, имаће их три. Поред Беча, румунске парохије постоје у Салцбургу, Грацу, Линцу, Клагенфурту, Кнителфелду, Фелдкирху и другде. Сматра се да у Аустрији има 50.000 Румуна о чијим пастирским проблемима се брине 16 духовника.

Извор: Kathpress.at (с немачког Инфо служба СПЦ)