Беч: Освећено градилиште „Кампуса религија“

Католичка, Евангелистичка и Православна Црква, као и Јеврејска верска заједница, Исламска заједница и Будистичко религијско друштво планирају заједничко место где ће људи стицати духовну  снагу и водити разговоре очи у очи.

Заједнички изградити место где ће људи стицати духовну снагу и моћи да ступају у дијалог једни с другима. То је циљ „Кампуса религија“ у једном бечком новонасељеном предграду на обали, Зеештату. Само градилиште су осветили у петак поподне представници свих религија у питању. Поврх тога, шест застава које су сместа завиориле на градилишту, најавиле су са своје стране: број шест показује симболе суделујућих верских заједница, док још четири заставе симболизују Европу, Аустрију, Беч и 22. дистрикт.

Поред представника хришћанских Цркава, Јеврејске општине, Исламске заједнице и Будистичког друштва, свечаном чину су присуствовали саветник за стамбену изградњу града Беча Михаел Лудвиг и начелник дистрикта Вин-Донауштат Ернст Невриви.

До 2003.г. на накадашњем аеродрому Асперн у Беч-Донауштат настала је нова градска четврт за 40.000 становника, који тамо раде или већ станују. „Размишљали смо о томе какав допринос Цркве и религије могу допринети овом пројекту, и последње две године  о овоме смо интензивно размењивали мишљења,“ изјавио је бечки помоћни бискуп Дариус Шуцки. И закључили да то треба да постане место где се верске заједнице могу окупљати равноправно једни с другима ступати у разговор. 

Из овог разлога нека висока грађевина није долазила у обзир, јер би тад настало питање ко би се уселио на више спратове, а ко на ниже. „Сви треба да буду равноправно распоређени,“ казао је Шуцки. И тако је планирано да свака верска заједница добије своју сопствену богомољу, које би биле груписане око једног овалног трга. Уз то, овде је предвиђена сала за приредбе и предавања, која ће се користити заједнички. Могла би се успоставити и заједничка управа.

Па и саветник за стамбена питања Михаел Лудвиг изражава радост што ће се у Зеештату изградити просторије где се верски живот разних религија може несметано одвијати. „Првенствено се мисли на добро свих житеља овог насеља, а сад ће оно имати и место где они могу удовољавати својим диховним потребама.“ 

Хоћемо да пројавимо знак мира, нагласио је бечки евангелички суперинтендент Хансјерг Лајн. „Религије ће доприносити миру у овом граду и на њему радити, па ће се овај мир очувати и убудуће и, штавише, још више учвршћивати.“ Људи ће се у кампусу сусретати и учити да цене једни друге и једни с другима кретати новим путевима., казао је Лајн.

Протојереј Драго Вујић је у име Српске Православне цркве нагласио важност тога што ће се на овом месту људи убудуће заједнички окупљати. Он је и сам у овом предграђу,  у Зеештату, осветио неколико станова. „Тамо где се људи усељавају, мора им се понудити нешто и за душу. Овде можемо људима подарити Бога, а то је дивно,“ казао је он.

Велики је то израз мира што ће се овде убудуће сусретати људи различитих религија и тако боље упознавати, нагласио је председник Исламске заједнице у Аустрији Фуад Занац. Он може само замислити како ће овај пројекат моћи и другим градовима послужити као образац, јер као такав може доприносити миру међурелигијама, уверен је Занац.

За Рајмунда Фастенбауера из Јеврејске заједнице Кампус је „значајан и видљив знак међусобног прихватања и мира“, јер такво међурелигијско „верско заједничарење“ није само по себи разумљиво. Из овог разлога је и за његову верску заједницу важно да учествује у овом пројекту, премда број Јевреја становника у овом  предграђу неће бити нешто велики. 

На овом месту може настати нешто јединствено, истакао је председник Будистичког религијског друштва Герхард Вајсграб. Придружио се чину освећења будистичким исказом „Нека сва бића буду срећна!“ 

Следећи корак је да Цркве и религије разраде идеални пројекат изгледа Кампуса. При томе, још није одређен датум почетка радова.

Извор: Катпрес (превод и обрада Радомир Ракић)