Беч: Патријарх Кирил се очекује 28. маја

Висока посета Сверуског патријарха очекује се 28. маја – на празник Вазнесења, према источној пасхалији, када ће осветити руску православну Саборну цркву светога Николаја. Након опште обнове од 2004. до 2008. године, цркву, која се налази у непосредној близини Руске амбасаде, требало је да освети блаженопоч. патријарх Алексиј II у децембру 2008. године. Међутим, он је неочекивано умро 5. децембра 2008. године.

Према проценама, око 40.000 лица у Аустрији је под  православном јурисдикцијом. Бечко-аустријска епархија основана је 1962. године, а званично  је призната 2013. године. Руски православни архијереј „бечки и аустријски“  од прошлог лета је митрополит Јован (Рошчин).

Историја Саборне цркве Светог Николаја у ​​Бечу, посвећене 1899. године, прилично је чудна: почетком Првог светског рата црква је затворена и стављена под шпанско старање. Од 1924. године, године у којој су Совјетски Савез и Аустрија успоставили дипломатске односе, зграда цркве предата је Совјетској амбасади, али је у почетку служила само као остава. За време Другог светског рата црква  је уступљена на употребу високе Бечке музичке школе.

Од 1945. године црква је поново била доступна православним вјерницима уз подршку совјетске војне команде. Први совјетски градски заповедник после ослобођања Беча Алексиј В. Благодатов и његови наследници залагали су се на њеној обнови и доделили војнике за рестаураторске радове. Данас се темељито обновљена катедрала, која је такође редизајнирана у унутрашњости, сматра црквеним културним драгуљем савезне престонице.

Извор: Kathpress.at (са немачког Информативна служба Српске Православне Цркве)