Белоруска Црква помаже православне у Сирији

Епархијски савет Минске епархије одржан је јуче у хотелу „Белорусија“ у Минску када је одлучено да се прикупе средства за помоћ православним хришћанима који страдају у Сирији, извештава сајт Белоруске Православне Цркве.

Током заседања митрополит мински и заславски, патријарашки егзарх све Белорусије Павле најавио је предлог свештенства 6. округа града Минска да се организује добротворни банкет за обнову уништених храмова Антиохијске Патријаршије и за помоћ угроженим грађанима Сиријске Арапске Републике.

Учесници састанка једногласно су подржали идеју таквог добротворног догађаја с циљем јачања међуправославних и међународних односа. Дело ће служити као гест добре воље белоруског народа, и сведочанство њихових молитви и добронамерне солидарности са братском Антиохијском Црквом, која сада пролази кроз тешка времена и озбиљно искушење.

По благослову митрополита Павла, спонзорска вечера биће најављивана у Белоруској Цркви током следећих неколико дана.

Током оружаног сукоба у Сирији број хришћана на Блиском истоку смањио се за пола, са 2.2 милиона 2010. године на 1.2 милиона 2017. године. Многе од њих су убили терористи, док су њих стотине и хиљаде приморани да напусте своја огњишта. Многе цркве и манастире Антиохијске Патријаршије уништили су наоружани терористи, и потребно их је оправити.

Извор: Белоруска Православна Црква (превод – Инфо служба СПЦ)