Белоруска Црква: Могућа канонизација Митрополита који је повратио унијате

На конференцији за новинаре посвећеној 220-годишњици рођења и 150-годишњици смрти, у уторак 20. марта 2018. године разматрана је могућност канонизовања митрополита Јосифа (Семашко) Виљнуског и Литванског, иницијатора припајања белоруских унијата  Православној Цркви. Година 2018. проглашен је годином митрополита Јосифа у Белоруском Егзахату.

Предстојатељ Белоруске Цркве Његово Високопреосвештенство митрополит мински Павле изјавио је да ако ће Митрополит бити прослављен, највероватније ће бити канонизован као свецрквени светититељ, а не да буде само локално поштован. Митрополит Јосиф је био изразита личност, његова служба је повезана са многим земљама, извештава сајт Белоруске Православне Цркве.

Митрополит Павле сматра да је прерано говорити о канонизацији митрополита Јосифа, иако природа његовог мисионарског рада сведочи о његовим изванредним способностима и значајним залагањима за Цркву и Божји народ.

„У овој фази у току је сакупљање и проучавање материјала о животу и раду митрополита Јосифа (Семашко). Припремамо материјале, а када све буде урађено, Синодална комисија за канонизацију Белоруског Езгархата  донеће коначну одлуку“, рекао је архипастир.

Митрополит Јосиф је рођен у Кијевским земљама, имао је епархије у данашњој Белорусији и Литванији, а познат је и у Русији. Подстакао је присаједињење унијата данашње западне Белорусије и источне Пољске, као и Литваније са Православном Црквом, и стога ће највероватније постати познат као свецрквени светитељ.

Руски Архијерејски Сабор, који је заседао у Москви крајем новембра и почетком децембра 2018. године, прихватио је да два велика белоруска подвижника буду унета у диптих светих: Св. Георгија (Кониског), архиепископа могиљевског († 1795) и Праведног Јована Кормског (протојереј Јован Иванович Гашкевич, † 1917).

Извор: Православие.ру (са енглеског Иноф служба СПЦ)