Београдски мученици Ермил и Стратоник и Преподобни Јустин Ћелијски, житија и службе

Круна овогодишњих Божићно-богојављенских сретања сигурно је представљање књиге Београдски мученици Ермил и Стратоник и Преподобни Јустин Ћелијски, житија и службе у издању Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију из Београда. У препуној сали Вазнесењске цркве књигу су представили Преосвећени Епископ хвостански г. Атанасије, протојереј-ставрофор проф. др Радомир Поповић и проф. Предраг Миодраг.

- Ова књига не велика по обиму, али велика по садржају чини част и радост престоном граду, јер се први пут представља кратко житије и дело мученика Ермила и Стратоника и преподобног Јустина Ћелијског, као и њихове службе, истакао је Градимир Станић, управитељ Издавачке фондације. Житије и службе ове тројице богољубаца - двојице мученика и једног преподобног - представљено је уочи празника посвећеног светим Ермилу и Стратонику.

Епископ хвостански Атанасије је посебно похвалио књигу због језика: - Службе овим светитељима су на црквено словенском језику.  Иако су данас службе преведене на српски, употребом црквенословенског језика одржава се свеправославно биће и дух православни. Једно смо тело и једна душа.

- Службе светима Ермилу и Стратонику налазе се у минејима, подсетио је проф. Предраг Миодраг, заједно са службом попразништва празника Богојављења. Канон им је писао химнограф Јосиф. Другу, службу Ави Јустину саставио је Рус, инок Никон из Оптине пустиње.

Ова служба је написана на црквенословенском језику, тако да сад постоје две службе преподобном Јустину - прва коју је превео епископ умировљени Атанасије са грчког на српски језик и ова коју је  приредио проф. Предраг Миодраг .

- Поносни смо на ово дело, јер смо хтели да покажемо да наш првопрестолни град Београд, антички Сингидунум, има хришћанство апостолске старине, истакао је проф. др Радомир Поповић.

Гробница првомученика ђакона Ермила и војника Сратоника, налази се у Брестовику код Гроцке и ово је прилика да се обнови култ и поштовање ових светитеља који су пострадали за веру после Миланског едикта. Истраживачи се слажу да је то било или 315. или 316. године. Наши су археолози још крајем 19. века идентификовали место њиховог погреба на сеоском гробљу у Брестовику. Са благословом Његове Светости Патријарха српског. г. Иринеја биће обновљено ово место где ће се неколико пута годишње вршити богослужење. 

О самим службама, уз појање делова на црквенословенском језику, проф. Предраг Миодраг је говорио о раду на овој књизи, из визуре песничке и визуре појачке, али и о томе како се уопште дошло до записа ових служби на црквенословенском језику. 

- Наша је обавеза да мученике београдске не заборавимо као хришћани и као потомци оних који су некада давно живели и исповедили хришћанску веру у много тежим околностима него што су околности у којима ми живимо, истакао је проф. Радомир Поповић, испред издавача Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију и најавио икону првомученика Ермила и Стратоника које ће студенти ове академије иконописати. 

Зорица Зец

Београдски мученици Ермил и Стратоник и Преподобни Јустин Ћелијски, житија и службе
Београдски мученици Ермил и Стратоник и Преподобни Јустин Ћелијски, житија и службе
Београдски мученици Ермил и Стратоник и Преподобни Јустин Ћелијски, житија и службе
Београдски мученици Ермил и Стратоник и Преподобни Јустин Ћелијски, житија и службе