Беседа Митрополита Амфилохија на сахрани Архиепископа атинског и целе Јеладе Г. Хростодула

Митрополит Амфилохије Атина, 31. јануар 2008.

Слово изговорено на ручку у хотелу «Мегали Вретанија» 31. јануара 2008. године послије опијела и сахране блаженог спомена Архиепископа атинског и цијеле Јеладе Г. Хростодула, пред Васељенским Патријархом и свим представницима Православних Цркава и других вјероисповијести.

Свесвјатјејши,
Ваша Блаженства,
Високопреосвећена браћо Архијереји,
Екселенције,
часни оци,
браћо и сестре,

Упокојење Архиепископа атинског и целе Јеладе Г. Хростодула, бивчега оца нашега и саслужитеља, представља, заиста, велики губитак не само за Јеладску Цркву већ и за целу Православну Католичанску Цркву.

Блаженопочивши кир Христодул је био човјек дубоке вјере у Богочовјека Христа, отворен за диханије Светога Духа, погружен од ране младости у токове живог Предања једне, свете, саборне и апостолске Цркве Божје, живећи Еванђеље Христово. Покојни Архиепископ је исповиједао и посвједочио животом и дјелом, изговореном и писаном ријечју Господа. Динамичношћу којом се одликовао, срчаношћу и храброшћу душе овај уистину човјек Божји, био је, на христолик начин, отворен за проблеме, трагања, патње и немире савременог човјека. Примајући силу Божју, примао је и жеђ своје епохе, нарочито искања младих, просвећујући евангелском свјетлошћу све и свја.

Опраштајући се са њим са дубоким поштовањем и љубављу, у име Свјатјешег Патријарха нашег Павла, наше Јерархије, клира и свеукупне пуноће Српске Православне Цркве, молимо се свим срцем да га Господ упокоји тамо гдје праведници почивају. Вјечан му спомен!

У име Српске Православне Цркве
+АЕМ црногорско-приморски Амфилохије