Библија Гутенбергове штампарије продана за нешто више од милион евра

Приватни швајцарски колекционар купио је дуже од од 500 година стару "Biblia latina. Библија из штампарије Јохана Гутенберга (око 1400-1468) променила је руке за 1,05 милиона евра.

Приватни швајцарски колекционар откупио је књигу стару више од 500 година, објавила је аукцијска кућа Кетерер арт после аукције у понедељак увече у Хамбургу. То је најскупља Библија у историји немачких аукција, рекла је портпаролка.

Двотомну "Библију латину" одштампали су, према информација, после 1462. године, дакле, још за живота Гутенберга, његови наследници Јохан Фуст и Петер Шефер. Од више од 200 таквих Фуст-Шеферових Библија, 20 их је и данас сачувано у потпуности.

Изузетно редак, комплетан, штампан у целости на пергаменту и прекрасно илуминирани примерак цени се по његовој уметничкој уметности паралелно са Гутенберговом Библијом, и сигурно ће бити веома тражен, нарочито у колекционарским круговима.

Јохан Гутенберг се сматра изумитељем штампарства. Он је направио револуцију измисливши метод производње књига покретним металним словима.

Извор: Kathpres.at (с немачког Информативна служба Српске Православне Цркве)