„Библија у кратким повестима“ на радост православне деце у Аустрији

У издању Аустријског библијског друштва а на иницијативу Православног школског савета за Аустрију објављена је књига „Библија у кратким повестима" („Die Bibel in kurzen Erzählungen"), први приручник за наставу православне веронауке у овој земљи. Ово је прва и за сада једина православна илустрована Библија на немачком говорном подручју, а која ће се ускоро налазити у продаји у свим књижарама у Европи.

Свечано представљање ове књиге одржано је 28. септембра 2009. године у сали Градског школског савета у Бечу, у присуству и уз подршку приређивачā овог издања, представникā црквених, државних и градских власти, митрополита Васељенске патријаршије за Аустрију др Михаила Стаикоса, епископа браничевског др Игнатија Мидића, министра за верска питања мр Оливера Хенапела, директора Школског савета града Беча др Волфганг Рајтера, председника Екуменског савета Цркава за Аустрију бискупа Хервиг Стурма, декана Католичког теолошког факултета Универзитета у Бечу др Мартина Јеглеа, ректора Црквено-педагошке високе школе Беч-Кремс др Улрике Грајнер, као и многобројних православних вероучитеља из читаве Аустрије. Ово заједничко дело поткрепили су својим благословима православни епископи на подручију Аустрије, међу којима је и наш епископ средњоевропски Господин Константин Ђокић.   

Програм свечаности су водили главни координатори издавачког подухвата  председник Аустријског библијског друштва др Јута Хенер и господин Бранислав Ђукарић, инспектор за православну веронауку у Аустрији и председник Православног школског савета.

Сврха издања „Библије у кратким повестима" је да ученицима веронауке што више приближи свет и личности Светогa Писма и да их на њима приступачан начин и једноставним језиком, кроз занимљиве илустрације и одабир библијских штива упозна са неисцрпним богатством Свештене Речи и православног Светог Предања. Књига је превасходно намењена ученицима од првог до четвртог разреда основне школе и као што је приликом њеног представљања наглашено, она је превасходно конципирана као уџбеник за православну веронауку, јер обухвата све тематске и наставне јединице које су новим наставним планом и програмом предвиђене. С обзиром на то да велики део наставног плана и програма чине управо библијске теме, она ће бити драгоцени школски приручник за многе будуће генерације православне младежи у Аустрији.

Представљање „Библије у кратким повестима" својим присуством и прикладним предавањем о Библији у животу Православне Цркве увеличао је митрополит Васељенске патријаршије за Аустрију др Михаил Стаикос. Он је указао на значај и средишње место Светога Писма у православном богословљу и црквеном Предању, наглашавајући да је православна вера библијска и да читаво православно богослужење почива на штивима Светогa Писма, не заборављајући при том да укаже на органско јединство старозаветних и новозаветних библијских списа. У даљем излагању митрополит Михаил је истакао да се у православљу Свето Писмо и Свето Предање међусобно не искључују, јер су оба подједнако носиоци Божијег Откривења. По његовим речима, књига „Библија у кратким повестима" је много више од приручника за верску наставу. Она је израз опредељења православних за интеграцију и допринос аустријском друштву као и видљиви знак опстанка и одржања верског и националног идентитeта.

Присутнима су се потом обратили протопрезвитер др Николае Дура, румунски архијерејски намесник за Аустрију, и проф. др Јохан Кремер, стручњак за религијску педагогију, обојица чланови Православног школског савета и научни сарадници у издавању књиге. По њиховим речима, ова Библија и поред видне прилагођености језика узрасту, није налик уобичајеним Библијама за децу. Састављачи ових библијских прича свесно су се определили да не одступају много од стандардног библијског текста, у намери да у младим читаоцима побуде свештени трепет према Речи Божијој. Занимљивост овога издања је, приметили су, и у томе што су на крају књиге дате основне молитве и песме које се користе у  православној богослужбеној пракси на немачком, грчком, црквенословенском, српском, бугарском и румунском језику.

Многобројне оригиналне илустрације библијских догађаја у књизи дело су госпође Марте Капетанаку-Ксинопулу, сликарке из Атине, која је за ово издање сликала додатне илустрације, а за ову прилику и лично допутовала у Беч. У свом обраћању она је истакла да њене слике нису иконе у ужем смислу речи, нити су намењене за богослужбену употребу, иако су насликане у духу православне иконографије. Оне су намењене пре свега деци и представљају израз детета у њој самој. Слике заиста говоре о уметнику, и у овом случају оне одишу живахним, стваралачким, детиње чистим и једноставним духом, баш као и њихов аутор.

Овај, по речима митрополита Михаила, „историјски догађај" за православне у Аустрији посебно су украсили они којима је он и био посвећен - деца. Између излагања ученици и чланови хора православне веронауке читали су одломке из књиге и присутне одушевили извођењем црквених и духовних песама под руководством музичког педагога Марије Ђукарић.

Објављивање „Библије у кратким повестима" подстиче на даљи развитак православне веронауке у Аустрији и улива наду у испуњење њеног коначног смисла - приближавања наше деце Богу и њиховог удеоничарења у Телу Цркве.

вероучитељи Маријана и Мирољуб Глигорић