Бијело Поље: Тражимо права која уживају и други у Црној Гори

У литији од цркве Светих апостола Петра и Павла до цркве Светог Николе на Никољцу у Бијелом Пољу 4. јануара 2020. године учестовало је на хиљаде верника. Бјепопољци из дана у дан, у све већем броју, исказују своје противљење неуставном и антицивилизацијском Закону о слободи вероисповести у Црној Гори.

У цркви Светих апостола Петра и Павла најпре је служен молебан. Архијерејски намјесник бјелопољски протојереј-ставрофор Дарко Пејић је, обраћајући се верном народу, казао да, по статистикама државних органа, у Црној Гори има око 70 процената православних који припадају Српској Православниј Цркви.

„Упркос томе, потписани су уговори са Католичком црквом, Исламском заједницом и Јеверејском заједницом. И нека су, нека им је са срећом, а са најмногољудијом вјерском заједницом, којој, по свим истраживањима, највише вјерује овај народ, неће. Тако невидиљиви и немоћни, а опет свемоћни, сметамо. Много нас ваљда има. Даће Бог, па ће нас имати све више“, казао је протојереј-ставрофор Дарко Пејић.

„Васкрсава православље! И увијек ће, кад год врше притисак на вјеру, из једног коријена посјеченог, никне стотине. Из сваке неправде учињене према Свецу и Цркви врати се стоструко. Понављам, никога не дирамо, али, тражимо права која уживају сви у Црној Гори и од тога нећемо одустати. Оптужују Цркву да буни и подиже народ, а туку у Никшићу свештеника. За све ове дане, поносан сам, и хвала нашем роду што ниједна горка ријеч није изговорена са језика нашега народа“, поручио је свештеник Дарко Пејић.

Он је сабране позвао на чување мира и радост због наступајућег празника Рођења Богомладенца Исуса Христа и због Светих угодника Његових из рода нашег Светог Василија, Светог Петра Цетињског.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка