Билећа прославила Светог Саву

Билећа прославила Светог Саву
Билећа прославила Светог Саву
Билећа прославила Светог Саву
Билећа прославила Светог Саву

Билећа је јединствен град у окружењу, а вероватни и и шире, јер је сав у знаку поштовања првог српског Архиепископа и просветитеља.

Општина Билећа, Саборни храм, СПКД „Просвјета“ и једна од основних школа - сви прослављају Светог Саву као своју славу. Управо због тога већ данима пре Савиндана, у граду теку припреме, манифестације и разни догађаји у част Светог Саве. Централна прослава започела је светом Литургијом, коју су служили свештеници Епархије захумско-херцеговачке, гости из суседне Епархије будимљанско-никшићке, уз началствовање архимандрита Данила (Павловића), игумана манастира Житомислић, који је ове године дошао да увелича прославу Савиндана и пренесе благослов Његовог Преосвештенства Епископа захумско-херцеговачког г. Григорија, који је био спречен да присуствује овогодишњој прослави.

После светог богослужења пошло се у литију улицама града. Пред Саборним храмом преломљен је славски хлеб и освећено славско жито. Игуман Данило је, у својој беседи, зажелео свима да иду путем љубави и јединства којем је наш народ учио Свети Савау. Старешина Саборног храма свештеник Небојша Коловић је поздравио све присутне пожељевши им срећну и благословену славу. И начелник Општине Билећа г. Миљан Алексић придружио се честиткама. Потом је у Парохијском дому уприличен културно-уметнички програм. 

У вечерљим часовима истог дана одржана је академија у част Светог Саве на којој је беседио игуман житомислићки. Данило (Павловић). Плакета за најзаслужнијег грађанина Билеће постхумно је додељена г. Чедомиру Поповићу, а у категорији најбољег колектива у Општини Билећа плакета је припала Црквеној општини Билећа.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка