Биографија изабраног Епископа нишког др Јована (Пурића)

Биографија изабраног Епископа нишког др Јована (Пурића)
Биографија изабраног Епископа нишког др Јована (Пурића)
Биографија изабраног Епископа нишког др Јована (Пурића)
Биографија изабраног Епископа нишког др Јована (Пурића)

Епископ Јован Пурић је рођен 24. маја/6. јуна 1965. у Мијачима, код Ваљева, од оца Радосава и мајке Зоре, добивши име на крштењу Младен. Побожни родитељи су га од малена учили побожности и црквеном животу, а одрастајући у окриљу манастира Пустиње и Ћелија код Ваљева, прима и усваја дух ревности за Господа од авве Јустина и осталих духовника који су тада живом речју и богоугодним животом напајали богочежњиве душе у то тешко време за читаву Цркву, а нарочито за Пастире. Почетком осамдесетих година XX века Промисао Божији га упућује на духовног оца Лазара (Аџића), кога ће и касније наследити на трону Игумана Острошких. Посећује Свету Земљу, Свету Гору и Јеладу.

Младен, будући епископ Јован,  уписује и са одличним успехом завршава  Богословију Светога Саве у Београду. Потом уписује Богословске студије на Богословском факултету Српске Православне Цркве у Београду, и наставља студије у Петрограду, где са одличним успехом дипломира на тему Иконопоштовања и символике.

Замонашен је на дан Светих Мироносица Марте и Марије, 4/17. јуна 1992. у Острогу, руком Епископа захумско-херцеговачког Г. Атанасија. У чин јеромонаха рукоположио га је блаженопочивши Патријарх српски Павле, 1995. године, у Милешеви. Митрополит црногорско-приморског Г. Амфилохије га, 2001. године, уводи у Трон Острошких Игумана.

На достојанство епископског служења изабран је одлуком Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, 6/19 маја 2004. године, а блаженопочивши Патријарх српски Павле га је исте године хиротонисао у Подгорици.

Осим ових служби, владика Јован континуирано се бави и научним и педагошким радом, тако да је аутор књига: Лествица тајноводственог путовања, Острошки источник, Глас пастира из Острога, Руковети из богословља, Глас у пустињи, Света Служба Острошка, Философија и васпитање, Агиологија са химнографијом, Имена и натписи на иконама и фрескама, Богословске основе педагогије по Св. Јовану Златоусту, Богослужење и васпитање, Острошки трослов, Људско лице Бога, Химнографска егзегеза Светог Писма, Православље пред изазовима савремности.

Приредио је и Антологију молитвеног богословља (Тајна Спасења).  Уредник је и рецезент више књига и зборника, затим и црквено-просветних емисија на Радио Светигори. Сценариста и продуцент је научно-образовних ТВ серијала и књига Света Литургија и Икона.

Од 1990. године предавао је више предмета и био васпитач  у београдској и цетињској Богословији. Од 2007. године професор је Светог Писма на Академији Српске Православне Цркве у Београду. Члан је Комисије просветног одбора СПЦ, где креира наставни програм за све богословије из Догматике и Литургичког богословља. Учесник је више симпосиона и међународних конференција.

Тајном иконичног васпитања бавио се двадесет година у просветним институцијама Српске Православне Цркве, које су крунисане одбраном докторске тезе на Философском факултету – Пале, Источно Сарајево, 12. новембра 2009. године, на тему: ”Философија васпитања у делу Св. Јована Златоуста” пред члановима комисије у саставу: проф. др Бранко Летић, проф. др Симо Нешковић (ментор) и проф. др Борис Брајовић.

Ванредни је професор на Академији Српске Православне Цркве за уметности и консервацију у Београду, на катедри за Иконологију, и на докторским студијама Универзитету уметности у Београду.