Бискуп Палерма претворио цркву у гету у синагогу

Бискуп Палерма претворио цркву у гету у синагогу. Овај чин је проведен поводом Дана Јевреја (17. јануар).Декретом инквизиције Јевреји су протерани са Сицилије у 15. веку. У Палерму је једна црква која се налазила у гету, постала синагога. Наиме, Надбискуп сицилијанског главног града Корадо Лорефиче донео је одлуку да поводом „Дана Јевреја“ цркву уступи Јудејској заједници. Црква се налази у некадашљем јеврејском гету.

На овај начин је Јеврејска заједница Сицилије после 500 година добила назад своје  молитвено место. „Име Божје не раздваја људе, оно, штавише, подиже мостове,“ изјавио је Надбискуп овог града, који је тек година дана на овом положају. Занимљиво је да је назив овог храма гласио црква св. Марије од Суботе (Santa Maria del Sabato), које се може довести у везу с јеврејским празновањем суботе.

Јевреји су протерани са Сицилије 1492. године. Ово острво је у 15. и 16. веку било под арагонском круном, па је  и овде декрет краља Фердинанда проведен исто онако темељито као у Шпанији (тзв. Алхамбра едикт) .

Указ је наложио прогон Јевреја са свих територија круне Кастилије и круне Арагона до 31. јула 1492. године. Остати су могли само они који би до тада прохватили хришћанску веру, па је настала заједница тајних Јудејаца ("Cristianos Nuevos").
Провођење у живот овог едикта преузела је на себе Шпанска инквизиција, која је постала саставни део државног апарата и постепено се претворила у неку врсту државне безбедности. На челу овог подухвата стајао је један кардинал кога је предлагао краљ а папа одобравао. Надлежност инквизиције брзо се распротрла изван данашње Шпаније, на острва Сицилију и Сардинију, као и на колоније у Америци.

Извор: Катпрес (превод Р.Р.)