Бискуп Шкворчевић: Осуђујем нападе - сви смо браћа

Пожешки бискуп Антун Шкворчевић је осудио нападе на Србе у Хрватској и поручио да је недопустиво "хрватство претварати у идеологију за мржњу и насиље". -Осуђујем насиље што су га ових дана у Книну, Ђеврскама, Вишкову и неким другим мјестима наше хрватске домовине извршиле одређене особе над људима српске националности, те жртвама изражавам своје саосјећање, поручио је бискуп током свечаности у жупној цркви Пресветог Тројства у Дарувару.

Бискуп истиче да у Дарувару "живе припадници хрватске, чешке, српске и других народности" и да зато промовише међусобно поштовање и заједништво, вреднујући различитост као дар Божји. Бискуп Шкворчевић наглашава да "Исус није себе називао Јеврејом, него Сином Човјечијим", преноси хрватски портал Индекс. -Умро је за сваког човјека те се на крсту признао нашим братом: и хрватским, и чешким, и српским, и другим, напомиње бискуп. 

У Хрватској су последњих месеци учестали напади на лица српске националности, уз настојања да они буду сведени на грађане другог реда. Бискуп Шкворчевић је први високи званичник Католичке цркве у Хрватској који је јасно осудио те нападе. 

Извор: РТРС