Бивши премијер Републике Македоније, Љупчо Георгијевски: Архиепископ Јован је политички затвореник

Бивши премијер Републике Македоније Љупчо Георгијевски, у чије време је, 2002. године, и почео прогон Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског г.г. Јована, у свом најновијем интервјуу скопском недељнику "Фокус" (бр. 891/892, 27.07.2012), осврће се и на дешавања која се тичу савремених црквених прилика у Републици Македонији.

У поменутом разговору са уредником недељника "Фокус", бивши премијер Републике Македоније истиче да је за њега лично непобитан факт да је архиепископ Јован – политички затвореник!

Љупчо Георгијевски је и раније изјављивао да случај архиепископа Јована и Православне Охридске Архиепископије није ништа друго до политички монтиран процес и да црквена питања у Републици Македонији коначно морају почети да се решавају дијалогом, а не хапшењем и затварањем архиепископа Јована, епископâ, монахâ и верникâ Православне Охридске Архиепископије (А1on, 30.05.2012)!

У Републици Македонији се већ десет година систематски уназађују демократски процеси гажењем верских слобода тиме што се спроводи политички мотивисан државни прогон архиепископа Јована, против кога држава у континуитету, чим заврши један, почиње нови судски процес, а последњим судским процесом почео је прогон и против осталих епископа, монаштва и верника свеправославно признате Православне Охридске Архиепископије, са циљем – њеног уништења!

Извор: Православна Охридска Архиепископија