Благо и цареви - раскош римске Србије

Благо и цареви - раскош римске Србије
Благо и цареви - раскош римске Србије
Благо и цареви - раскош римске Србије
Благо и цареви - раскош римске Србије

Народни музеј у Београду је у сарадњи са италијанским партнером, фондацијом Аквилеја из Аквилеје припремио изложбу Благо и цареви – раскош римске Србије која ће се одржати од 10. марта до 3. јуна 2018. године у Палати Меизлик у Аквилеји.

У текућој 2018. години, која је уједно и Европска година културног наслеђа, са посебним задовољством најављујемо да ће на изложби Благо и цареви – раскош римске Србије бити представљени изузетни предмети културног наслеђа Србије. За ову прилику су одабрани експонати из реда најзначајнијих остварења уметности и занатства времена док је територија данашње Србије чинила интегрални део Римске империје. Експонати изложбе потичу из широког хронолошког оквира између I и VI века, односно почев од раног Римског царства, преко периода Тетрархије, све до времена Константина Великог и периода раног хришћанства. То је управо и време када је град Аквилеја био један од највећих и најбогатијих градова Царства на тлу днашње Италије. Изузетни и сами по себи, експонати изложбе Благо и цареви – раскош римске Србије ће бити представљени у контексту историјских и културних догађаја који су значајно обликовали овај дуги историјски период.  

У оквиру поставке ће бити представљен 61 експонат из Србије, међу којима је 30 из фонда Народног музеја у Београду, заједно са предметима из других музеја: Музеј Војводине (3); Народни музеј Пожаревац (1); Музеј Срема, Сремска Митровица (10); Народни музеј Ниш (4); Музеј Крајине, Неготин (1); Музеј града Београда (3); Народни музеј Зајечар (8), приватна колекција (1).

Извор: narodnimuzej.rs