Благо онима чија је снага у сили Његовој, којима су у срцу путеви Његови

Владике На Вучјем Долу, месту на коме се 1876. године одиграла чувена Вучедолска битка, јуче, 29. јула 2008. године, освештани су темељи будуће цркве посвећене Светом свештеномученику Атиногену, у спомен душа црногорских и херцеговачких јунака који су у овој бици до ногу потукли освајачку турску војску.

Свету Архијерејску Литургију и службу освећења темеља храма служио је Високопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије уз саслужење Преосвећених Епископа, захумско-херцеговачког Г. Григорија, будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, захумско-херцеговачког у мировини Г. Атанасија и бројног свештенства ових трију Епархија.

Вучји До «Благо онима који живе у дому Господњем», казао је бројним верницима у архипастирској беседи Архиепископ Амфилохије. «Благо онима чија је снага у сили Његовој, којима су у срцу путеви Његови. Ово су ријечи Светога пророка које смо данас на овом мјесту прочитали, полажући камен темељац овом спомен-храму посвећеном Светом свештеномученику Атиногену који је пострадао у вријеме императора Диоклецијана, онога проклетога цара Дукљанина, како је он запамћен у нашем народу. Од данас ово мјесто постаје праг Господњи и благо онима који живе на прагу Господњем», рекао је Митрополит.

Владика је рекао да је боље живети и умирати на прагу Господњем него ли у дворовима безбожника. «Прагови и дворови безбожника заједно са њима долазе и пролазе, њихова моћ и сила претвара се у паучину. Само они који живе на прагу Господњем задобијају у својој снази силу Божју. Када се у њихово срце упишу путеви Господњи, онда такве путеви Господњи воде у живот вјечни и непролазни. Њихова дјела, онда, остају стамена, запамћена и непоколебива, памћена покољењима... И, што је много важније, остају записана у књизи вјечнога Божјега живота», подвукао је Владика.

«Ми данас стадосмо на овај праг Господњи, положивши камен-темељац овоме новоме Светоме храму, на мјесту обагреном крвљу витезова који су се, бранећи православну вјеру и своју отаџбину, овдје на данашњи дан 1876. године витешки суочили са злом и са носиоцима зла овога свијета, са тиранима онога времена. На њима се показало заиста да је благо онима чија је снага у сили Божјој», поручио је Митрополит Амфилохије.

Владика Атанасије Владика Јоаникије затим је захвалио Митрополиту Амфилохију и Епископима Григорију и Атанасију што су дошли на Вучји До да заједно са свештенством и бројним народом учествују у освећењу темеља новога храма.

Сабору се обратио и председник одбора за градњу храма господин Неђо Комненић који је подсетио на чувене речи нашег Патријарха Г. Павла - будимо људи. «И будимо људи», поручио је господин Комненић.

Беседа Архиепископа Амфилохија /mp3/

Беседа Владике Јоаникија /mp3/

Беседа Владике Григорија /mp3/

ФОТОГАЛЕРИЈА - Освећење темеља нове цркве на Вучјем Долу, 29. јул 2008. године

Извор: Митрополија црногорско-приморска, Епархија захумско-херцеговачка