Благодарење за нове официре српске војске

Благодарење за нове официре српске војске
Благодарење за нове официре српске војске
Благодарење за нове официре српске војске
Благодарење за нове официре српске војске

Са благословом Његове Светости  Патријарха српског Г. Иринеја,  његов викар Епископ хвостански  Г. Атанасије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Спомен-храму Св. Саве на Врачару, уз саслужење шест свештеника и три ђакона. Одслужен је благодарствени молебан поводом краја школовања кадета 131. и 132. класе Војне академије и призив Св. Духа за почетак нове школске године у Војној гимназији. Ово је традиционалан догађај који се одржава на почетку септембра, а који је плод изузетно успешне сарадње коју остварују Одбор за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке и војне просветне установе које се налазе на територији надлежности Архиепископије.

Преко стотину младих српских официра и око четрдесет војних гимназијалаца, предвођени њиховим старешинама, изразило је жељу да узму учешћа у овој великој духовној свечаности од националног  значаја. Како су сами рекли, за њих је ово веома важан моменат на крају њиховог школовања, који их чини поносним.

Након Св. Литургије, владика Атанасије  је пренео најлепше жеље и  честитке Његове Светости Патријарха српског, новим официрима наше Војске. Подсетио их је на славне претке и огромно наслеђе које су нам оставили и дужност да свако да све од себе како би то наслеђе сачувао за будуће нараштаје. Додао је да су многи протеклих година улагали у ове младе људе, а да је свој несебичан допринос дала и Архиепископија. На крају је изразио наду да ће бити веома успешни у својој часној официрској служби и обећао да ће Архиепископија и даље подстицати оно најбоље у младим надама које се школују у Војној академији и Војној гимназији. На благослов им је поделио иконице светих ратника.

Нови српски официри, након  што су духовно прославили  завршетак свог школовања, следеће  суботе имају свечану промоцију  испред Дома народне скупштине.
                                                                                              свештеник Јован Бабић