Благослов Српске Православне Цркве активностима Министарства за дијаспору

Министарство за дијаспору

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, Његово Висикопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије угостио је данас 29. августа 2008. године, у Патријаршијском двору у Београду, делегацију Министарства за дијаспору Владе Републике Србије.

Министар за дијаспору Срђан Срећковић је, заједно са својим сарадницима, Високопреосвећеном Митрополиту представио план и програм активности Министарства у наредном периоду. Делегацију су, поред министра Срећковића, чинили државни секретар Миодраг Јакшић, помоћник министра за културно-просветну, научну и спортску сарадњу Вукман Кривокућа и секретар министарства Александра Којић.

На почетку разговора Високопреосвећени Митрополит се захвалио на иницијативи министарства за дијаспору, а затим је истакао како се он осећао када се сусретао са Србима у дијаспори, посебно у комунистичком периоду, када је дијаспора прогањана.

Министар Срећковић је у разговору истакао значај црквених заједница у свету као најбоље организованом делу наше дијаспоре, додавши да би рад Министарства за дијаспору био незамислив без подршке и помоћи Српске Православне Цркве. Министар је нагласио да ће радити на томе да држава промени своју политику ка дијаспори, која је у прошлости често била занемарана, као и да ће се заложити за усвајање Закона о дијаспори којим ће дугорочно бити дефинисана стратегија државе према расејању, омогућен повратак младих стручњака, економске инвестиције, очуван српски језик и решени сви постојећи проблеми наших држављана у иностранству.

Митрополит г. Амфилохије је похвалио досадашњи рад Министарства и нагласио да матица има дужност да брине о својим грађанима ма где они били, додавши да наши људи морају да осећају припадност својој отаџбини, јер ће у противном изгубити везу са српском културом, религијом, обичајима и језиком.

„Министарство за дијаспору, које има веома тешку и значајну улогу у очувању нашег идентитета у свету и повезивању матице са расејањем, имаће сталног партнера и сарадника у Српској Православној Цркви", закључио је Митополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохија је благословио све представнике Министарства и њихове будуће активности, и рад на одржању постојећих и успостављању још тешњих веза са грађанима Републике Србије који живе у иностранству.

Министар Срећковић замолио је Митрополита г. Амфилохија да пренесе поздраве и пожели брз опоравак Његовој Светости Патријарху српском Г. Павлу.