Благовештење - Слава манастира Житомислић

Великим сабрањем вјерног народа Херцеговине прослављена је слава манастира Житомислића. Великим вечерњем уочи празника началствовао је архимандрит Герман, игуман манастира Крке, уз саслужење јеромонаха Андреја, игумана манастира Светог Ђорђа са Равне Романије и свештенства наше епархије. На сами празник ујутро свештеним евхаристијским сабрањем началствовао је Његово преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски господин Григорије уз саслужење већ поменутих игумана и великог броја свештеника Епархије захумско-херцеговачке и приморске. Литургија је служена на вањском олтару због мноштва народа који се сабрао из свих крајева Херцеговине.

Нарочиту част учинило је присуство господина Млађана Ђорђевића, савјетника г. Бориса Тадића, предсједника Републике Србије, госпође Весне Сараџић, подпредсједнице Парламента Федерације Босне и Херцеговине, затим г. Јова Турањанина, директора Секретаријата за вјере у Влади Републике Српске, те г. Жељка Бонића, савјетника начелника Општине Чапљина, као и господе: др Предрага Пешка и Милана Пешута, који је и један од ктитора нашег манастира. Славу су својом посјетом увеличали и представници Римокатоличке цркве. Посебну радост причинилo је присуство српских војника из касарни у Билећи и Чапљини са њиховим официрима (њих око стотину), који су прије славе вриједно и са пуно љубави уредили манастирско гробље и сав комплекс манастира показавши да су, иако у новонасталим условима, српски војници свим својим бићем везани уз своју Цркву. Ове године нашој светковини придружио се и господин бригадни генерал Ивица Јеркић, командант 4. пјешадијске бригаде Оружаних снага Босне и Херцеговине.

Оно што је овогодишњу славу манастира учинило посебном у односу на раније године јесте рокоположење ђакона Бранимира Боровчанина у чин презвитера и његово постављење за пароха чапљинског, али и крштења Алексе Круља и Јефимије Боро, сина и кћери мостарских свештеника о. Радивоја Круља и о. Данила Бора.

Славско кољиво и колач благословљени су пред трпезом љубави, која је након свете литургије припремљена у порти манастира за све присутне.

У радосној атмосфери прољетног дана на лицима свих присутних осјетила се велика радост. Празник Благовјештења у Житомислићу био је права слика Пасхе коју славимо, али и истинска слика будуће радости у Христовом Царству.