Благослов и подршка великом музичком подухвату

Његова Светост Патријарх српски, г. Иринеј примио је данас, 22. јуна 2011. г. уваженог господина Дејана Миладиновића, реномираног и широм света познатог оперског редитеља, сина блажене успомене Душана Миладиновића, угледног композитора и диригента, професора Музичке академије у Београду, директора Опере Народног Позоришта и хора „Београдски мадригалисти".

Господин Миладиновић посетио је Његову Светост са жељом да представи своје новонастало дело - либрето за оперу „Под овим Знаком..." (In hoc Signo...), која би, ако Бог да, требала да изађе у свом оперском облику на светлост дана поводом планираног обележавања 1700 година од издавања Едикта Св. Цара Константина.

Либрето господина Миладиновића јединствен је по много чему. Најпре, из разлога што се искључиво ослања на историјске текстове о животу Императора Константина, од дана његовог рођења у паганској породици, до дана његовог „поновног рођења", тј. прихватања и исповедања хришћанске вере кроз свету тајну Крштења. Наравно, ту не изостаје ни на далеко познати уметнички дар г. Миладиновића који је ову драматичну причу представио на оригиналан начин, и припремио за онај следећи корак: тренутак када се овакво дело облачи у ноте, у музику. Након свега тога, следи највећи задатак, а то је овако велико и посебно дело извести.

За тај пројекат, Његова Светост је дао благослов г. Миладиновићу, уз свесрдну подршку на овом лепом подухвату.