Богојављење на Неретви и Требишњици

Богојављење на Неретви и Требишњици
Богојављење на Неретви и Требишњици
Богојављење на Неретви и Требишњици
Богојављење на Неретви и Требишњици

Пливање за Часни крст на Богојављење одржано је први пут на ријеци Неретви, у мостарском насељу Ортијеш. Пет храбрих младића из насеља Ортијеш запливало је у хладној Неретви, а први је до Богојављенског крста допливао Ђорђе Медан, иначе голман у Фудбалском клубу „Зрињски“.

Парох друге мостарске парохије свештеник Бранимир Боровчанин служио је јутрос у Благају Литургију и причестио пливаче, а затим организовао пливање за Часни крст. -На данашњи дан се освештавају све воде, тако смо и ми благословили Неретву. Надам се да ће овај догађај прерасти у традицију и да ће сљедеће године бити више учесника, рекао је Боровчанин Срни.

Петар Марић /45/ из Требиња побједник је традиционалног 16. по реду пливања за Богојављенски крст, којег је након водокрштења у хладну Требишњицу спустио Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски г. Григорије. Марић је истакао да он није најстарији пливач међу четрдесет учесника у пливању за Богојављенским крстом, али да већ 16 година учествује у овој манифестацији и да има најдужи стаж пливања.

-Неописив је осјећај пливати, како је рекао владика Григорије, у ријеци живота, молити за опроштај и радовати се животу, рекао је Марић новинарима истичући да му пливање на Богојављење значи много, али да је то тешко ријечима описати. Иако има грип и температуру, Марића то није спријечило да данас скочи у хладну Требишњицу, наглашавајући да има осјећај да су уласком у воду и узимањем Богојављенског крста нестале све тегобе и да се осјећа потпуно здравим и да му срце осјећа топлину Богојављења.

Најстарији учесник Богојављенског пливања Драган Бодирога /60/ истакао је да му је овај дан од посебног значаја и да га године нису могле спријечити да заплива Требишњицом. -Почео сам пливати 2013. године и сваке године је диван осјећај пливати на Богојављење. За хришћане је ово неописив осјећај, рекао је Бодирога и додао да му љубав према Богу загријава тијело, тако да хладноћу не осјећа.

Најмлађи учесници пливања су ове године били дванаестогодишњи Димитрије Шкриван и петнаестогодишњи Раде Кукурић, који су истакли да их је вукла воља, жеља и топлота Богојављења да уђу у воду и пливају за Часни крст. Обојица су најавила да ће и наредних година радо и без обзира на температуру и хладну воду пливати за Часни крст.

Пливању за Богојављенски крст претходила је света архијерејска Литургија коју је у Саборном храму у Требињу са свештенством служио владика Григорије. Он је у бесједи истакао: -На данашњи дан сви треба да се окупамо у тој ријеци покајања, у ријеци Јордану, у ријеци тог нашег живљења и нашег тражења смисла о животу. Нико нас пливати не може научити нико уколико не пливамо. Тако нас нико не може учити ни теологији ако нисмо у ријеци, ријеци живота. Уколико нисмо у молитви и светој литургији. Уколико нисмо у том пливању, ломљењу и размишњању о Богу и о себи и о свијету у којем живимо, рекао је владика Григорије.

Он је истакао да су сви који су у данас у цркви у ствари скочили у воду и пливају молећи се Богу. -Зато је и ваш живот у цркви једно препливавање ријеке, од обале знања до обале познања. Од обале незнања Бога до Богопознања, рекао је владика Григорије.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка