Богојављење у Бањој Луци

Богојављење у Бањој Луци
Богојављење у Бањој Луци
Богојављење у Бањој Луци
Богојављење у Бањој Луци

Празник Богојављења свечано је прослављен у Бањој Луци. Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Христа Спаситеља служио је Његово Преосвештенство Епископ бањалучки г. Јефрем, уз саслужење више свештеника и ђакона.

Богојављенска литија је кренула  испред Саборног храма према мосту „Патра“ у 12 часова. У литији су учешћа узели поред Преосвећеног Епископа г. Јефрема, свештеници архијерејског намјесништва бањалучког, представници војске и полиције, СПД „Јединство“, културно-умјетничка друштва, спортисти и градоначелник Бање Луке мр Игор Радојичић.

По доласку на мост „Патра“ извршен је чин великог водоосвећења, након чега се Преосвећени Владика пригодном бесједом обратио вјерном народу. Потом је услиједило спуштање Часног крста у ријеку Врбас, као и такмичење у пливању за Крст касни. У пливању је учествовало 37 младића, а побједник је био двадесетогодишњи Ђорђе Рађеновић из Бање Луке. Епископ Јефрем је честитао побједнику и уручио му награду, а потом су награде добили и остали учесници.

У Богојављенској литији и ове године је учествовао велики број вјерника.

У оквиру припрема за прославу празника Богојављења, литију и пливање за Часни крст, дан раније је одржан састанак са учесницима овог догађаја. Послије вечерњег богослужења старјешина Саборног храма, протојереј Драган Максимовић, подијелио је благослов младићима који су се пријавили за пливање за Крст часни, нагласивши да је у питању витешки подухват и да сви учесници треба поштено да се такмиче како то и доликује православним хришћанима.

Извор: http://hhsbl.org