Богојављење у Бечмену

Богојављење у Бечмену
Богојављење у Бечмену
Богојављење у Бечмену
Богојављење у Бечмену

На празник Богојављења становници питомог сремског села Бечмена, окупљени око своје Мајке Цркве у храму Светог Саве са свештенством је учествовао срцем и душом у молитви, одговарајући у глас, као један, на торжественој Литургији која је почела у 9.30 часова.

Светом Литургијом началствовао је прота Мирослав Вујић уз саслужење протојереја Душка Ђеорђића, пароха сурчинског, док је певницом руководио старешина бечменског храма отац Немања Бошковић.

На божанственој Литургији били су присутнии  и пријављени пливачи за Часни крст.

После свете Литургије заједничким молитвама је извршено велико водоосвећење.

Као што је некада велика поворка народа из града Јерусалима и других места Палестине хитала на позив Светог Јована: Покајте се, јер се приближи Царство небеско (Мт 3,2) тако је данас народ Бечмена, Сурчина, Јакова, Петровчића и Бољеваца  у Богојављенској литији од храма Светог Саве хитао ка Бечменском језеру где је за подне заказано пливање за Богојављенски крст.

Величанственој литији су прилазили становници тог села, певале су се песме и тропари, химне, песме посвећене Светом кнезу Лазару и Косову и Метохији. Литији се прикључио и јереј Ненад Катић, старешина храма у Петровчићу.

Тачно у подне најавом седмог по реду, већ традиционалног пливања за Часни крст у Бечмену, неколико стотина људи заузело је своја места како би здушно бодрили пливаче у леденом Бечменском језеру. За потребе пливања, очишћен је део језера од леда. Богојављенску беседу на језеру прочитао је протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић, старешина храма Свете Петке у Бољевцима. После молитве за освећење воде коју је прочитао прота Душко Ђеорђић, пливачи су изговорили заклетву и потом притупили пливању за Часни крст.

Ове године се пријавило 40 учесника и по други пут је пливао параолимпијац Душко Сретеновић, прошлогодишњи освајач Часног крста, најстарији пливач Рајко Здјелар који има 72 године, као и Владимир Броћета, европски јуниорски шампион у кик-боксу за 2017. годину. Осим њих учешће су узели и волонтери Црвеног крста Србије, чланови Националног тима за деловање у несрећама, а већину учесника чинили су пливачи са територије Градске општине Сурчин. Најбрже до Богојављенског крста стигао је Петар Ђорђевић из Београда.

Пригодне награде уручио је председник Општине Сурчин г. Стеван Шуша. Организатор манифестације је, поред Цркве, Културни центар Сурчин уз подршку Градске општине Сурчин, ЈП Сурчин и Јавног предузећа за спорт и рекреацију Сурчин.

Извор: Епархија сремска