Богојављење у Цириху

Богојављење у Цириху
Богојављење у Цириху
Богојављење у Цириху
Богојављење у Цириху

За Крстовдан је у храму Свете Тројице у Цириху вечерњу службу Господу служио отац Бранимир Петковић, а у наставку службе читане су молитве за велико освећење воде. Сва благодат Господња молитвама узнетим у храму вернима је унела снагу вере и радост, како је то у својој краткој поруци казао отац Бранимир.
Свечарима је преломљен славски колач, а славски тропар певао је верни народ једним устима.

На сам дан великог Господњег празника, Богојављења, светом Литургијом која је почела у 10 часова началствовао је архимандрит Василије (Костић) уз саслужење домаћина, оца Бранимира. Верни народ који је испунио храм, на торжественој Литургији приступио је светој тајни причешћа.

О радости празника, када се поздрављамо радосним поздравом Бог се јави!, казивао је отац Василије.

Посебно је узбуђење завладало после Литургије, када су вршене припреме за пливање за Богојављењски крст. Први пут је самостално организовано пливање за Богојављење у језеру Greifensee код Цириха. На обали језера се у 14 часова окупило 23 пливача са верним народом како би са свештенством Светотројичног и Светоуспењског храма, после освећења воде, пливало за Богојављењски крст у хладној језерској води; спољња температура је била -3.

Стеван Крнић, рођен 1988. године из Кикинде, први је допливао до Богојављенског кКрста. До сада је први узимао Богојављенски крст 2009. године у Крагујевцу, затим 2015. и 2016. године и сада у Цириху, 2017. године. Стеван је у гостима код Роберта Макића, ради у Општој болници у Кикинди на пријемном одељењу, а њега су  бодрили пријатељи, лекари  Бранислав Куга ( Хитна помоћ) и Маја Рогановић (Дом здравља). Богојављенски венац данас је узео Дашић Слободан.

Отац Бранимир Петковић из Светотројичног храма и отац Мирослав Симијоновић из храма Успења Пресвете Богородице са молитвама су били уз пливаче и вернике, укрепивши их у вери као што то чине у храмовима на сваком богослужењу.

До ове године, Срби су на дан Богојављења пливали у циришком језеру, са браћом у Христу Русима, у организацији сестринске Руске Православне Цркве, од 18 часова. У сали при храму Свете Тројице у Elisabethenstrasse отац Бранимир је приредио трпезу љубави за све учеснике у пливању за Богојављенски крст.

З.Зец