Богојављење у Епархији ваљевској

Богојављење у Епархији ваљевској
Богојављење у Епархији ваљевској
Богојављење у Епархији ваљевској
Богојављење у Епархији ваљевској

Празник Богојављење Лета Господњег 2017. прослављен је литургијским сабрањима у епархијским храмовима, литијама, спуштањем крста у реке и освећењем воде. У Ваљеву, овогодишње Богојављенско пливање за Часни крст остаће упамћено као надасве другачије у односу на претходних седам година. Наиме, услед велике концентрације муља у реци Градац у трци за Часни крст наступило је свега осам пливача и одлуком организатора, Светосавске омладинске заједнице Епархије ваљевске, крсно знамење припало је свим учесницима.

-Бог се јавља као Света Тројица у часу погружавања Сина Божјег у воде реке Јордан. Историјски посматрано, овај догађај је крштење Господње. Ако, пак, посматрамо дубок унутрашњи смисао, реч је о јављању Бога, илити Богојављењу, како се овај празник у химнографији Цркве и нашем свакодневном говору званично назива. Са наше субјективне стране, то је јављање љубави Божје у Христу, Бога као Свете Тројице, који нас просвећује и спасава, беседио је свештеник Невен Лукић на Светој Литургији у част Богојављења у храму Покрова Пресвете Богородице.

-Догађај јављања Тројичног Божанства на реци Јордан описује се као велика светлост, која обасјава и просвећује сву твар, а тако се и описује догађај Рођења Христовог. Мотив светлости и јављања љубави Божје карактеристичан је за сав тај период, а то нам показују сви догађаји који се празнују од Христовог рођења до Богојављења. Сви су они велики, вишеструки и вишедневни празник Богојављења, а он је врхунац и завршница у доживљају општег смисла наше вере, као јављање и откривање љубави Божје у лику оваплоћеног Сина Божјег, део је богојављенског слова оца Невена Лукића у Покровском храму.

Богојављенска светковина настављена је литијом до Кнез Милошеве улице. У литији су, поред свештенослужитеља, учествовали чланови Културно-уметничког друштва „Ђердан“ и Светосавске омладинске заједнице, као и бројни верници. Крај чесме на омиљеном градском шеталишту, освећена је и вернима подељена богојављенска водица. Традиционално, ледени крст свештенство је спустило у воду са мермерног моста на Колубари.

На брани реке Градац, традиционално, сабрали су се они најодважнији - учесници осмог по реду Богојављенског пливања за Часни Крст. Манифестацију је песмом отворио Дечји црквени хор Бели анђео са диригентом Владимиром Флорјанчићем, а учеснике и верни народ у име организатора поздравио свештеник Дејан Трипковић. За разлику од претходних година, када је за крсно знамење пливало више десетина учесника, ове 2017. у воде Градца, услед велике количине муља, отиснуло се свега осам учесника, Ваљевци: Маријан Вукосављевић (45), Бранко Поповић (37), Марко Николић (24), Никола Обућина (27), Никола Петровић (29) и Александар Максимовић (30), те припадници Војске Србије, Лозничан Милорад Никић (47) и Слободан Митровић (35) из Краљева. Будући да је пливање за Часни крст у оваквим условима захтевало изузетну храброст и спремност, одлучено је да знамење припадне свим учесницима трке. У знак благослова, Светосавска омладинска заједница пригодно их је даривала.

Извор: Епархија ваљевска