Богојављење у Епархији врањској

"Када Господ Исус Христос напуни 30 година земног живота, почетак свог учитељског и спасилачког делања ознаменова крштењем на Јордану. Свети Кирил Јерусалимски каже: "Почетак света вода, почетак Јеванђеља Јордан". Овим чином свету се објавила у Старом Завету наговештена тајна Свете Тројице, тајна једнога Бога у Тројици. Отац се јавио чулу слуха (посведочио је о Сину), Дух Свети чулу вида (у виду голуба), а Син, уз то, и чулу додира.

Погружењем и крштењем Господа у Јордану, нама се показа мисија христова у свету и пут нашег спасења: Господ узе на себе грехе рода људскога и под њима умре (погружење) и оживе (излазак из воде). Тако и ми морамо умрети као огреховљени човек и оживети као препорођени."

(из Житија светих)

Празник Богојављење, свечано је прослављен у свим храмовима Епархије врањске. Посебно свечано било је у Саборном храму Свете Тројице у Врању где је Свету архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије уз саслужење свештенства парохија врањских.

У својој беседи Епископ врањски Пахомије поздравио је све присутне поучивши их о значају данашњег празника, упутивши им поруку сажету у Богојављенском поздраву: "Бог се јави - Ваистину се јави."

Светој архијерејској Литургији и великом освећењу Богојављенске водице присутвовао је велики број верника и након завршетка Свете Литургије, био је опход око храма Свете Тројице, а затим је извршено велико освећење Богојављенске водице која је након тога подељена свим присутним верницима. Изабран је кум Богојављенске водице господин Стојадин Мицковић из Врања.

Слично је било и у свим осталим храмовима Православне епархије врањске, где се на већ традиционални начин, бирао кум Богојављенског Крста.

Извор: Епархија врањска