Богојављење у Епархији врањској

Богојављење у Епархији врањској
Богојављење у Епархији врањској
Богојављење у Епархији врањској
Богојављење у Епархији врањској

Празник Богојављење, у народу познат и као Водице, свечано је прослављен у свим храмовима Епархије врањске. ЊеговоПреосвештенство Епископ врањски господин Пахомије, Свету Литургију служио је у Саборном храму Свете Тројице у Врању, уз саслужење пароха врањских.

Након свете Литургије уследио је опход око храма, а потом је извршено велико освећење Богојављенске водице. Уз традиционални поздрав „Бог се јави – Ваистину се јави“ епископ Пахомије поздравио је велики број окупљених верника и одржао беседу о овом великом празнику.

За догодишњег кума Богојављенског крста јавио се г. Зоран Стаменковић, адвокат из Врања.

Након прославе Богојављења у Врању, Епископ је благословио пливање за Часни крст на Власинском језеру, где се овај чин обавио по први пут, у присуству великог броја верника, као и представника Општине Сурдулица, Војске Србије и Министарства унутрашњих послова.

У навечерје празника Богојављења, 18. јануара 2017. године, јутарњу службу у Саборном храму Свете Тројице у Врању служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије уз саслужење пароха врањских и ђакона храма. Присутни верници помазани су освећеним јелејем и подељена им је петохлебница.

У Недељу пред Богојављење, 15. јануара 2017. године, у Саборном храму Свете Тројице у Врању свету Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, уз саслужење пароха врањских и ђакона храма.

На почетку Литургије, епископ Пахомије у чин чтеца рукопроизвео је Јована Трајковића, ученика Богословије „Свети Арсеније Сремац“ у Сремским Карловцима.

У част Светог Серафима Саровског, који се прославља на овај дан, а који је и крсна слава чтеца Ненада Бојкова, Епископ је осветио славски колач и жито, а затим поделио дипломе и награде ученицима веронауке, који су учествовали на Божићном конкурску, са литерарним и ликовним радовима.

Извор: Епархија врањска