Богојављење у Кованлуку

Богојављење у Кованлуку
Богојављење у Кованлуку
Богојављење у Кованлуку
Богојављење у Кованлуку

Ове године на велики Господњи празник Богојављења посебна част припала је парохијама при храму Светог Василија Острошког у Кованлуку, јер је Епископ жички г. Јустин служио свету архијерејску Литургију. Саслуживали су архимандрит Дамјан (Цветковић), архијерејски намесник  жички протојереј-ставрофор Ненад Илић, пароси овог храма и протођакон Александар Грујовић.

Уз појање протопсалта катедралног храма Епархије жичке, присуство верног народа и председника Црквене општине кованлучке Љубинка Трифуновића, привредника из Краљева, Литургија је протекла нарочито свечано. Литургијске песме великог празника нарочито славе откровењску и светотајинску веру у Свету Тројицу и испуњене су скоро драматичним описима крштења Христовог, празника у коме се Он јавио васељени.

После прочитане јеванђелске перикопе, Епископ је надахнуто беседио о значају празника, као и освећењу читаве творевине. Владика је рекао да, као што су пророци пре много векова говорили о припреми света за долазак Бога у телу, тако је Господ испунио све што је било у предвечном Савету Свете Тројице. -Јован је крштавао цео народ Израиљски, прао људе од грехова. Господ њему долази као онај који нема греха, да би испунио сваку правду. Данас се освећује природа вода и данас невидљивога Бога доживљавамо у природи освећене воде, која добија благодатна дејства, поручио је Владика.

-Иако је Господ свуда присутан, све у свему, ми често бринемо о стварима које Бог уређује свакодневно. Само као синови светлости ми можемо да наследимо Царство небеско. Пред Господа нас не поставља само то што смо крштени или ако постимо или чинимо било шта без љубави према ближњима, подсетио је Владика и истакао да је потребно да принесемо Богу угодну жртву, указујући на причу о митару и фарисеју као примеру разлике између лицемерја и истинског покајања, и повезујући наведено са заповешћу о посту.

После прочитане заамвоне молитве, уследио је чин освећења воде која је потом раздељена верном народу. Упркос снежном времену, прилазећи светињи мноштво народа Божјег који се крепио дејством освећене воде узео је учешћа у саборној прослави Христовог јављања. По завршетку свете Литургије, Епископ је разговарао са парохијанима и члановима Црквеног одбора уз трпезу љубави.

Извор: Епархија жичка