Богојављење у Подгорици

Богојављење у Подгорици
Богојављење у Подгорици
Богојављење у Подгорици
Богојављење у Подгорици

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је  на Богојављење Свету службу са Великим богојављенским водоосвећењем у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

У празничној проповиједи Владика је рекао да је Богојављење наставак и пуноћа Светога Рођења Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа. „Рођењем се Господ јавио и открио Себе и Своју вјечну тајну, а онда је Сам Отац небески на дан Његовога крштења потврдио ту тајну и то јављање кроз Господа Христа, Сина Божијега“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

„И када је Дух Свети сишао на Њега док га је Свети Јован крштавао у виду голуба, тада се, управо на овај свети дан открила пуноћа велике и Свете тајне Божанске – открила се у Христу Господу, у Јагњету Божјем, како га је назвао Свети Јован кад му је прилазио: гле, Јагње Божје, које на себе узима гријехе свијета“, казао је Владика Амфилохије и додао да је у Јагњету Божјем откривена тајна и Бога живога, вјечнога, неизрецивога, неописивога и неисказивога.

„У Јагњету Божјем и Његовом бесконачном смирењу открила се и тајна човјека као савршенога бића“, казао је Митрополит Амфилохије.

акон Богослужења у Саборном храму, Владика је у подне освештао воде подно древног Немањина града, на ушћу Рибнице у Морачу у присуству великог броја вјерника из Подгорице.

Након освећења обављено је традиционално Богојављенско погружавање Часног крста у воду и пливање за њим у којем су учествовала 123 такмичара, и које се одвиојало под геслом: Косово је срце Црне Горе.

Међу такмичарима је била и једна дјевојка – Николина Аћимић из Подгорице, а најстарији учесник био је 61-годишњи Боро Дамјановић.

До крста је први допливао Бјелопољац Мирко Ковачевић коме је Владика уручио златник са ликом Ловћенског Тајновидца.

Остали учесници такмичења добили су дипломе.

Док се одвијала ова традиционална црквена манифестација, ориле су се пјесме о Косову и Метохији, а такмичење су обезбјеђивали чланови подгоричког кајакашког клуба.

Данашња светковина завршена је у крипти подгоричког Саборног храма празничном трпезом хришћанске љубави са пригодним културно-умјетничким програмом.

Извор: Митрополија црногорско-приморска