Богојављење у Шипову

И ове је година празник Богојављења у Шипову прослављен на најсвечанији начин. Свету литургију служио је Епископ Хризостом уз саслужење протојереја-ставрофора Раде Савића и игумана Василија Рожића и двојице ђакона Жељка Раките и Здравка Богојевића.

У надахнутој богојављенској бесједи Епископ је говорио о ријечи Господњој ''..остави сад, јер тако нам треба испунити сваку правду''...(Мт.3,15) истичући сотириолошки значај празника Богојављења, - празника у коме Бог и човјек испуњавају сваку правду! Не само Бог, не само човјек, већ заједништво Бога и Човјека у Царству Божијем, тј. самом Богочовјеку Христу кроз вијекове. Празновање Богојављења обавезује нас, браћо и сестре, да будемо достојни тог јављања Бога у три облика: Оца кроз глас и потврђивање да је Онај који се крштава Син његов, Који је по његовој вољи дошао на ријеку Јордан;

Духа Светога који у виду безазленог Голуба потврђује глас Очев и Сина Који се погружава у ријеци. Највећа димензија овог празника је у освећењу цјелокупне творевине видљиве и невидљиве. Кроз освећење воде као елемента без којег се живот не може замислити Бог освећује и обнавља цјелокупну творевину, рекао је Владика Хризостом.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка