Богојављење у Сремским Карловцима

Богојављење у Сремским Карловцима
Богојављење у Сремским Карловцима
Богојављење у Сремским Карловцима
Богојављење у Сремским Карловцима

Празник Богојављења, 19. јануара 2017. лета Господњег, у Сремским Карловцима отпочет је литургијским слављем у Саборној цркви Светог оца Николаја. Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије уз саслужење протојереја-ставрофора Јована Петковића, ректора Карловачке богословије, протојереја-ставрофора Душана Колунџића, протојереја Јована Милановића, старешине Саборног храма, као и протођакона Слободана Вујасиновића и ђакона Станка Лакетића.

Литургијско славље својим гласовима улепшали су чланови хора Свети Арсеније, под диригентском палицом гђе Миле Радонић. Литургији су присуствовали и пливачи за Часни крст.

По завршетку свете Литургије, Владика сремски Василије је већ традиционално осветио воду на централном сремскокарловачком тргу.

Ове године је и по први пут у организацији новоосноване Православне омладинске заједници одржано пливање за Часни крст. У литији са коњима народ и учесници са свештенством упутили су се ка отвореном базену хотела „Дунав“ где је и уз присуство око две стотине људи одржано прво пливање у Сремским Карловцима. Иако се за пливање пријавило око седамдесеторо младића из техничких разлога пливало је њих тридесет. С обзиром на то да је пливање било симболично договором организатора и учесника награда је припала најстаријем учеснику г. Новици Миљковићу који има 60 година.

Својим присуством овај догађај увеличали су владика Василије и председник сремскокарловачке општине, која је и подржала и помогла одржавање овог програма, г. Ненад Миленковић. За све учеснике, свештенство и организаторе уприличен је ручак у хотелу „Дунав“. Сви пливачи су добили на поклон похвалницу и мајицу а победник Богојављенску плакету и два крста; један који остаје у његовом власништву и други који добија као благослов за његов дом и њега враћа по оданију празника на Литургији у Саборном храму. Трећи крст остаје у рукама Православне омладинске заједнице и за њега ће се пливати сваке године.

Извор: Епархија сремска