Богојављење у Вологонгу

Богојављење у Вологонгу
Богојављење у Вологонгу
Богојављење у Вологонгу
Богојављење у Вологонгу

На велики празник Богојављења Владика Иринеј је служио свету архијерејску Литургију у храму светог Крститеља и Претече Јована у Вологонгу, а саслуживали су му надлежни парох јереј Бранко Босанчић и ђакон Немања Мрђеновић.

У току службе је извршено и литургијско крштење малог Стефана, који је први приступио Светом причешћу, а за њиме и остатак народа који је тог дана испунио цркву у Вологонгу.

На крајуЛитургије Владика Иринеј је извршио и освећење водице, како то увек бива на велик празник Богојављења. Освештавању воде присуствовала су и два свештеника из оближње Антиохијске Православне Цркве.

После Литургије свештенство и народ отишли су до луке у Вологонгу, где је пут одржано и богојављенско пливање за крст. Владика Иринеј и свештенство су бродићем изашли на средину луке и након кратке молитве Преосвештени Владика бацио је крст у воду, а двадесетак младића су започели праву јуначку трку и надметање. Први је до крста допливао осамнаестогодишњи Александар Марић, који је као награду примио велики златни ланац и крст.

Ово је уједно била и дивна најава за храмовну славу у Вологонгу која је прослављена следећег дана, такође архијерејском Литургијом на којој је парох вологонгски Бранко Босанчић унапређен у чин протонамесника.

текст и фото: Радивој Мачковић „Српски глас"

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска