Богојављење у Загребу

Богојављење у Загребу
Богојављење у Загребу
Богојављење у Загребу
Богојављење у Загребу

Празник Богојављења свечано је прослављен у Загребу. У храму Преображења Господњег свету архијерејску Литургију служио је Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије уз саслужење свештенства Саборног храма.

Честитајући празник у којем се Бог јавља као Света Тројица, Отац и Син и Свети Дух, Митрополит Порфирије је рекао да је Христос тај који долази у свет, узима на себе грех света, и у тајни крштења погружавајући се у воду Јорданску, Он заправо с једне стране, спира са нас, са људске природе грех, а с друге стране освећује природу, даје благодат своју, благодат Духа Светога природи, показујући да између људи и природе постоји једно органско јединство и да човек има исправан однос према природи, према творевини, само онда, када се у односу на њу поставља као свештенослужитељ.

На крају свете Литургије обављен је чин великог водоосвећења, а сви присутни су понели са собом освећену воду која благодаћу Божијом постаје нетрулежна, тојест не квари се. Освећеном водом верујући се исцељују од болести, од телесних и духовних немоћи, а такође њоме освећују и своје домове. 

У поподневним часовима, у капели Светог Саве на Светом Духу, Митрополит Порфирије обавио је свету тајну крштења приводећи литургијској заједници новог члана Цркве.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска