Богојављенске свечаности у Бања Луци

У уторак, 19. јануара 2010. године, на празник Богојављења, житељи града Бања Луке имали су изузетну радост, да послије 70 година поново учествују у Богојављенској литији, која је до 1940. године била саставни дио празновања Богојављења и дио наше православне традиције.

Тим поводом Свету архијерејску литургију у новообновљеном Саборном храму Христа Спаситеља у Бањој Луци, служио је Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Господин Јефрем, уз саслужење више свештеника и ђакона. Послије Литургије, у 12. часова испред Саборног храма кренула је литија, коју је предводио епископ Јефрем са свим свештеницима града Бања Луке, а уз учешће око 7000 вјерника.

Литија је прошла главним градским улицама, од Саборног храма до градског моста "Патра", код тврђаве Кастел и Богојављенске цркве, и на том путу вјерници су се непрестано укључивали у колону. По доласку на мост, Епископ је са свештенством осветио Богојављенску водицу, а потом је све вјернике поздравио поздравом "Бог се јави! Ваистину се јави!" У својој пригодној бесједи Епископ је нагласио колики спасоносни значај има овај празник у животу православних хришћана. Епископ је такође, изразио изузетну радост због обнављања Богојављенске литије и захвалио се свим вјерницима који су учествовали у овом свечаном догађају. По завршеној бесједи, епископ Јефрем и градоначелник Бања Луке, господин Драгољуб Давидовић, спустили су у Врбас вијенац са Часним Крстом. То је био и знак за осамнаесторицу младића, који су се пријавили за пливање за Крст Часни, да могу почети да пливају. У овом величанственом подвигу побједио је шеснаестогодишњи бањалучанин, Алекса Јошић. По завршеном такмичењу за Крст Часни, присутни вјерници су бурним аплаузом поздравили све пливаче, а посебно побједника. Сви такмичари награђени су од епископа бањалучког Јефрема. Овај величанствени догађај својим учешћем употпунило је и СПД "Јединство" из Бања Луке, које је пјевало на Светој архијерејској литургији, као и у Литији и на освећењу Богојављенске водице.

Обнављање Богојављенске литије има изузетан значај за све вјернике нашег града. То се могло видјети на сваком кораку, на сваком лицу које је учествовало у овом догађају. Сви присутни вјерници су били благодарни Богу, који је на нас излио ту благодат, да, послије 70 година, када је последни пут одржана Богојављенска литија, коју је предводио Свети свештеномученик Платон, епископ бањалучки, поново прођемо улицама нашег града, благословимо их и усрдно се помолимо Господу за наше спасење.

Извор: Епархија бањалучка