Богословски факултет у Софији прославио 90 година постојања

Свечаним богослужењем и академијом Богословски факултет Софијског универзитета обележио је 90 година свога рада. Основан 1923. године, Факултет је обављао службу високе школске установе Бугарске Православне Цркве као академски центар за образовање теолога који су у животу ове сестринске Цркве обављали најзначајније службе, као патријарси, епископи, игумани, монаси, свештенослужитељи при парохијама, катихете, људи црквене администрације, као и стручњаци на пољу хуманитарног рада...

Године 1951. Богословски факултет је издвојен од државног Универзитета и почео је да ради као факултет Цркве под називом  Духовна академија „Свети Климент Охридски“. Од јула 1991. године Сенат Софијског универзитета је донео одлуку да се Богословски факултет поврати у састав  Софијског универзитета, што је урађено истог месеца.

Уочи дана прославе – празника Светог Климента Охридског, 24. новембра 2013. г., с почетком у 16 ч., одслужено је свечано бденије у студентском параклису Светог Климента Охридског на Богословском факултету, које је служио Високопреосвећени Митрополит ловченски Гаврило. У 17,30 ч. у амфитеатру Факултета је декан др Александар Омарчевски поздравио академско сабрање и произнео реферат посевећен 90-годишњем јубилеју. На овом свечаном чину приказан је и филм о Богословском факултету.

Сутрадан, 25. новембра 2013, када Црква прославља Светог Климента Охридском (по новом календару којег се држи ова Црква) у академском параклису Светог Климента Охридског  Његова Светост Патријарх бугарски Неофит одслужио је свечану празничну Литургију. У оквиру традиционалних „Климентових дана“, у наставку је уприличен семинар посвећен 1250-годишњици одласка Свете браће Ћирила и Методија у великоморавску мисију, а одржан је 26. новембра у аудиторијуму Богословског факултета.

Библиотека овог Факултета је прогласила 28. новембар 2013. г. Даном отворених врата за госте и читаоце. Повод овоме је била 15-годишњица њеног постојања. У сарадњи с Друштвом за новозаветна истражиавања, данас овај одсек Библиотеке библијске књиге има 7.000 књига и 2.500 томова периодике. Од 16 ч. уприличена је краћа свечаност која је на програмау имала:  поздравни говор Друштва за новозаветна истраживања, који је прознео проф. др Иван Желев, новозаветник, представљање „Библијске библиотеке“ садашњег њеног директора др Ивајла Надејнова и представљање књиге ауторке др Ане Маринове „Срце у Старом завету“, што је девета књига у издању „Библијске библиотеке“.

Православни богословски факултет Српске Православне Цркве је представљао протојереј-ставрофор Драгомир Сандо, продекан за наставу.

Извор: Православие.бг